StoryEditor

"Jeho správanie je zločinom proti ľudskosti." Brazílski zdravotníci vinia Bolsonara z genocídy

28.07.2020, 11:38
Autor:
ČTKČTK
Skupina brazílskych zdravotníkov, ktorá zastupuje asi milión ľudí, podala na prezidenta sťažnosť kvôli jeho zľahčovaniu pandémie a odmietaniu prísnych opatrení.

Skupina viac než 60 združení brazílskych zdravotníkov podala sťažnosť na Medzinárodný trestný súd v Haagu, v ktorej vinia brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara z genocídy a zločinov proti ľudskosti kvôli jeho prístupu k pandémii covidu-19.

Informujú o tom dnes španielske médiá. Bolsonaro, ktorý nákazu koronavírusom pred pár dňami takisto prekonal, covid-19 dlhodobo zľahčuje.

​V Brazílii sa koronavírus podľa ministerstva zdravotníctva potvrdil doteraz u 2,4 milióna ľudí, z toho 87 618 v súvislosti s nákazou zomrelo. Reálne čísla sú ale podľa expertov oveľa vyššie.

Brazília je v absolútnych číslach koronavírusu druhou najviac zasiahnutou krajinou po Spojených štátoch a eviduje už viac ako polovicu zo 4,4 milióna potvrdených prípadov z Latinskej Ameriky.

Dlhodobý trend je alarmujúci

Za posledných 24 hodín pribudlo v Brazílii 614 úmrtí v súvislosti s covidom-19 a nákaza sa za túto dobu preukázala u ďalších 23 384 ľudí.

Počet novo potvrdených prípadov je zhruba rovnaký ako o deň skôr a o polovicu nižší ako o dva dni skôr, dlhodobý trend je však stále alarmujúci a podľa expertov vrchol epidémie za sebou ešte Brazília nemá.

Táto krajina s asi 210 miliónmi obyvateľov relatívne málo testuje a podľa štúdie univerzity v Sao Paule, ktorú citoval minulý týždeň portál BBC, môžu byť reálne počty nakazených v Brazílii až šesťkrát vyššie.

Zľahčovanie a odmietanie opatrení

Skupina brazílskych zdravotníkov, ktorá zastupuje asi milión ľudí, podala na Bolsonara sťažnosť kvôli jeho zľahčovaniu pandémie a odmietaniu prísnych opatrení proti šíreniu nákazy, povedala v pondelok agentúre EFE hovorkyňa skupiny Célia Regina Costaová.

Pripomenula tiež, že Bolsonaro opakovane označil covid-19 za "chrípôčku" a bez rúška chodil na zhromaždenia svojich priaznivcov, kde okrem iného bral do náručia deti.

"Toto nezodpovedné správanie, ktoré odporuje prístupu medzinárodných zdravotníckych úradov a ohrozilo milióny ľudí, je zločinom proti ľudskosti," stojí v sťažnosti brazílskych zdravotníkov k haagskemu súdu.

Dostal sa do konfliktu s guvernérmi

Medzi zdôvodneniami je spomenutý aj Bolsonarov apel na užívanie lieku hydroxychlorochín, ktorý sa používa proti malárii a ktorého účinok pri liečbe covidu-19 nie je vedecky dokázaný. Tento liek môže mať navyše vedľajšie účinky, ako je napríklad srdcová arytmia.

Bolsonaro sa kvôli svojmu prístupu k pandémii covid-19 dostal v predchádzajúcich mesiacoch do konfliktu aj s niekoľkými guvernérmi štátov brazílskej federácie, vrátane tých, ktorí ho predvlani podporovali vo voľbách.

Prezident kritizoval ich opatrenia s tým, že obmedzujú chod ekonomiky. Jeho správanie riešil aj súd, ktorý mu v júni nariadil nosiť rúško na verejnosti, teda dodržiavať opatrenia zavedené úradmi vo federálnom dištrikte.

01 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 02 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze 03 - Modified: 2024-03-26 06:46:12 - Feat.: - Title: Právnici Bolsonara popreli, že by sa brazílsky exprezident ukrýval na maďarskej ambasáde 04 - Modified: 2024-02-26 06:49:25 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro pred desiatkami tisíc stúpencov odmietol obvinenia z prevratu 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:22