StoryEditor

Čína má "nového" dinosaura

15.06.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Čínskym vedcom sa opäť podaril malý návrat do praveku. V oblasti Vnútorné Mongolsko vedci objavili skameneliny doteraz neznámeho dinosaura.

Čínskym vedcom sa opäť podaril malý návrat do praveku. V oblasti Vnútorné Mongolsko vedci objavili skameneliny doteraz neznámeho dinosaura. Operený "obor" sa podobal dnešným vtákom -- bežcom a vážil takmer jeden a pol tony.
Neúplná kostra mäsožravého dinosaura, ktorého pomenovali Gigantoraptor erlianensis, pochádza z konca obdobia kriedy. Vedcov nález veľmi prekvapil, pretože všetky doterajšie teórie predpokladali, že v súvislosti s tým, ako ich telo naberalo vtáčiu podobu, mäsožravé dinosaury sa zmenšovali.
Vedecký tím vedený profesorom Sing Süom analýzou zistil, že gigantoraptor patrí do skupiny takzvaných teropodných oviraptorov, z ktorých sa podľa predpokladov mali vyvinúť dnešné vtáky. Bezzubý zobák, dlhé nohy a malá lebka s úzkym hrebeňom sú len niektoré znaky, ktoré giganta spájajú s oviraptormi. Ale jeho hmotnosť 1 400 kilogramov prekonala ich váhu 35-krát. Nelietavé oviraptory boli pomerne malé a nevážili viac ako 40 kilogramov.
Gigantoraptor má znaky bylinožravých aj mäsožravých dinosaurov: malá hlava a dlhý krk ho zaraďuje k bylinožravcom, no ostré pazúry boli určené na trhanie mäsa. A na svojich dlhých mocných nohách asi veľmi rýchlo behal. Veľmi dlhé boli aj jeho predné končatiny. "Domnievame sa, že bol operený," uviedol Sing Sü. Nájdený gigant meral asi osem metrov a vysoký bol zrejme tri a pol metra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 09:58