StoryEditor

Voľba Medvedeva bola fraška, tvrdí opozícia

02.03.2008, 23:00
Aj keď oficiálne ruské úrady nehlásili žiadne problémy pri včerajších voľbách nového ruského prezidenta, nezávislí aktivisti a ruská opozícia boli opačného názoru.

Členovia nezávislých občianskych združení údajne narážali na obrovské množstvo prekážok a zaznamenali aj mnohonásobné porušenia volebných zákonov. Napriek tomu Rusi včera podľa predbežných výsledkov jasne rozhodli, že novým ruským prezidentom bude doterajší prvý podpredseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev, ktorého si za svojho nástupcu vybral súčasný šéf Kremľa Vladimir Putin.
Najvýraznejším narušením volebnej nedele zatiaľ zostáva výbuch, ktorý zranil dve osoby v nepokojnom kaukazskom Dagestane. Miestna polícia však vylúčila, že by explózia v meste Chasavjurt akokoľvej súvisela s prezidentskými voľbami.
Podľa šéfa ústrednej volebnej komisie Vladimira Čurova bola volebná účasť o niekoľko percent vyššia ako pri decembrových voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu. Zároveň bola podľa neho vyššia ako pri voľbe hlavy štátu v roku 2004. Vtedy po druhý raz vyhral súčasný ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už teraz po tretíkrát za sebou nemohol kandidovať. Podporil namiesto toho práve Dmitrija Medvedeva, ktorý má na svojej strane aj štátny aparát a prokremeľské médiá.

Problémy nezávislých pozorovateľov
Asociácia Golos, nevládna organizácia, ktorej asi 2000 pozorovateľov monitorovala voľby vo viac ako 40 regiónoch Ruska, však upozornila na množstvo problémov. Zástupcovia Golodsu sa nemohli vôbec do volebných miestností dostať. Napriek tomu zverejnili na svojich internetových stránkach stovky prípadov, keď predstavitelia volebných komisií nedokázali zaručiť správnu podobu volieb.
Proti hlasovaniu ostro protestovala ruská opozícia. Zástupcovia protiputinovského hnutia Iné Rusko spoločne s predstaviteľmi Zväzu pravicových síl dali ústrednej volebnej komisii petíciu, v ktorej dali najavo svoj negatívny postoj k tomu, čo nazývajú "volebnou fraškou". Tá má podľa nich za úlohu len potvrdiť pokojné odovzdanie moci vopred vybranému Putinovmu nástupcovi. Pod petíciu sa podľa rozhlasovej stanici Echo Moskvy podpísalo asi päť tisíc ľudí.

Lákali aj nútili ľudí hlasovať
Predstavitelia volebných komisií v rôznych regiónoch Ruska hlásili včera vysokú volebnú účasť. Ako to zvyčajne počas ruských volieb býva, pre voličov v blízskosti volebných miestností boli pripravené stánky s lacnými potravinami a ďalším tovarom. Niekde sa konali súťaže o ceny alebo voliči dostávali poukážky na darčeky.
Pred volebnými miestnosťami znela z reproduktorov optimistická hudba. Kritici však upozorňovali aj na tvrdšie spôsoby, ako Kremeľ nútil ľudí ísť hlasovať. Z mnohých regiónov v posledných dňoch prichádzali informácie, že vedenie napríklad škôl či nemocníc núti pod hrozbou straty zamestnania svojich pracovníkov, aby išli hlasovať.
Internetové stránky lídra hnutia Iné Rusko Garriho Kasparova včera napríklad uviedli, že na internáte moskovskej Ruskej štátnej humanitárnej univerzity zamestnanci školy nútili študentov, aby išli hlasovať, pretože podľa rektora je to "ich ústavná povinnosť".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:17