StoryEditor

Protesty v Bielorusku: Odíď, kým neuvrhneš národ do občianskej vojny, odkázala Lukašenkovi nobelistka

13.08.2020, 09:24
Autor:
ČTKČTK
Stovky podnikateľov v informačných technológiách vyzvali Lukašenka na rezignáciu pod hrozbou odchodu z krajiny aj so svojimi spoločnosťami.

Aj napriek policajnému násiliu v mnohých bieloruských mestách štvrtú noc za sebou pokračovali protesty proti výsledkom nedeľňajších prezidentských volieb, ktoré podľa ústrednej volebnej komisie po šiestykrát vyhral autoritársky prezident Alexander Lukašenko s viac ako 80 percentami hlasov. Jediná bieloruská nositeľka Nobelovej ceny, spisovateľka Svetlana Alexijevičová vyzvala Lukašenka k odchodu.

Polícia počas štvrtej noci protestov zadržala ďalších 700 demonštrantov, v predchádzajúcich dňoch bolo zatknutých asi 6000. Od dnešného rána ľudia v Minsku podľa portálu Tut.by vytvárajú živé "reťaze solidarity" s obeťami policajnej brutality.

"Za účasť na nepovolených akciách (policajti) zadržali asi 700 ľudí. Nepokoje v krajine už nie sú hromadné, ale miera agresie proti strážcom zákona zostáva vysoká," uviedlo ministerstvo vnútra. Dodalo, že od 9. do 13. augusta bolo "v dôsledku protiprávneho konania občanov" zranených 103 policajtov, z toho 28 muselo byť hospitalizovaných, napísala agentúra TASS.

Niekoľko nezávislých kanálov spravodajskej služby Telegram vo videách ukazovalo, ako ľudia v Minsku, Grodne, Breste a ďalších mestách požadovali, aby Lukašenko ukončil násilie a odstúpil. Zároveň vzrástla solidarita s demonštrantmi. V Minsku vystúpila proti násilnostiam viac než stovka lekárov. Popredný moderátor štátnej televízie Jevgenij Perlin kvôli "klamstvám" a "násiliu" rezignoval na svoju dobre platenú prácu, uviedla agentúra DPA.

​Lukašenko je vo funkcii dlhšie ako 26 rokov a je považovaný za "posledného diktátora v Európe", pripomenula DPA. Prezidentovi odporcovia naopak vidia víťaza volieb v tridsaťsedemročnej opozičnej kandidátke Sviatlane Cichanovskej, ktorá pod nátlakom úradov odišla z krajiny do Litvy.

Bez extrémnych zrážok

Protesty v Minsku v noci na dnes skončili bez extrémnych zrážok medzi demonštrantami a políciou, príznačných pre predchádzajúce tri noci po prezidentských voľbách, tvrdí ruská agentúra Interfax. K potýčkam podľa očitých svedkov napriek tomu dochádzalo, neprerástli však do brutálnych stretov. "Túto noc sa policajti v zásade uspokojili s prítomnosťou na miestach, kde sa zhromažďovali demonštranti," uviedla.

Demonštranti sa podľa nej sústreďovali pri staniciach metra a vykrikovali heslá ako "Odíď!" a "Veríme, môžeme a zvíťazíme!". Na jednom sídlisku, kde vyrástli barikády, policajti použili slzný plyn, inde podľa svedkov strieľali gumovými projektilmi.

Bývalý veľvyslanec Valeryj Capkalo, ktorému úrady nepovolili kandidovať, z ruského exilu vyzval Európsku úniu, aby uznala Cichanovskú za prezidentku. Stovky podnikateľov v informačných technológiách vyzvali Lukašenka na rezignáciu pod hrozbou odchodu z krajiny aj so svojimi spoločnosťami, napísala DPA. Dodala, že podľa videí, ktorých pravosť sa nedala overiť, niektorí policajti kritizujúci násilie zahodili uniformy alebo ich spálili, pretože sa pod prísahou zaviazali chrániť ľud, a nie držať Lukašenka pri moci.

Hlásia dve obete 

Štvornásobná olympijská víťazka v biatlone Darja Domračevová vyjadrila na sociálnych sieťach zdesenie nad násilím vo svojej vlasti a vyzvala špeciálnej policajnej jednotky, aby ukončili "nespravodlivú hrôzou v uliciach".

"Odíď pekne, aj keď sa to už nepodarí, už sa preliala krv. Odíď, kým nie je príliš neskoro, kým neuvrhneš národ do strašnej biedy, do bezodnej občianskej vojny. Odíď," odkázala Lukašenkovi nobelistka Alexijevičová v rozhlasovej stanici Radio Sloboda.

Bieloruská polícia počas protestov pozatýkala tisíce ľudí, stovky utrpeli zranenia. Podľa médií o život prišli dvaja demonštranti. Lukašenko doteraz nevypočul výzvy opozície a EÚ k dialógu a za jadro protestov označil nezamestnaných s kriminálnou minulosťou.

"Bielorusko sa rozdelilo na tých, ktorí zatýkajú a na tých, ktorí sú zatýkaní," napísal ruský denník Kommersant s tým, že aj keby Lukašenko terajšie protesty zvládol, jeho vládnutie už pokojné nebude.

01 - Modified: 2020-08-10 05:20:34 - Feat.: 0 - Title: Oficiálnym výsledkom volieb neverí takmer nikto, tvrdí bieloruský politológ 02 - Modified: 2020-08-10 10:47:40 - Feat.: 0 - Title: V Bielorusku to vrie. V niektorých mestách sa polícia pridala k demonštrantom, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2020-08-10 21:12:05 - Feat.: 0 - Title: Bieloruská polícia obsadila centrum Minsku, počas nepokojov zomrel jeden demonštrant 04 - Modified: 2020-08-11 17:47:39 - Feat.: 0 - Title: Únia hrozí Minsku sankciami, bieloruské voľby neboli podľa nej spravodlivé 05 - Modified: 2020-08-12 18:32:38 - Feat.: 0 - Title: Bieloruská opozícia chce, aby Západ uznal Cichanovskú za prezidentku
01 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 02 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 03 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:28