StoryEditor

Som zatiaľ nažive a nie som v zahraničí, verejne uistil Bielorusov Lukašenko

14.08.2020, 16:06
Autor:
ČTKČTK
Od pondelka sa podľa médií hlava štátu neobjavovala na verejnosti, čo posilňovalo špekulácie, že z krajiny odišiel.

Prezident Alexandr Lukašenko dnes uistil verejnosť, že je nažive a neodišiel z krajiny, kde ďalej pokračujú demonštrácie.

Jeho vystúpenie bolo súčasťou televízneho záznamu jednej z vládnych porád.

Bieloruskom otriasajú protesty proti sfalšovaniu nedeľných prezidentských volieb, ktoré podľa oficiálnych úradov Lukašenko šiestykrát vyhral, ​​tentoraz s viac ako 80 percentami hlasov.

"Na začiatok - som zatiaľ nažive a nie som v zahraničí, ako niektorí naši vážení 'uvedomelí' úmyselne rozhlasujú, že prezident opustil krajinu a nachádza sa v cudzine. Dnes je 14. augusta a stretávame sa, aby sme posúdili prácu strojárskeho odvetvia," povedal prezident podľa agentúry Interfax na úvod rezortná porady.

Lukašenko varoval pred štrajkami

Od pondelka sa podľa médií hlava štátu neobjavovala na verejnosti, čo posilňovalo špekulácie, že z krajiny odišiel.

Lukašenko dnes varoval, že štrajky môžu negatívne postihnúť výrobu, čo by v čase ostrého zápasu o trhy vraj zvýhodnilo zahraničných konkurentov bieloruských firiem.

"Dnes nevyrobíte desať traktorov a nedodáte ich na trh. A zajtra prídu Nemci s Američanmi, svoju techniku ​​privezú Rusi," varoval zamestnancov Lukašenko s tým, že obnova práce a teda pokračujúca existencia firiem je jediným spôsobom, ako môžu uživiť svoje rodiny.

Cichanovská je v Litve

Lukašenko tiež pripomenul, že ekonomika krajiny sa ešte len začína spamätávať z obmedzení zavedených kvôli pandémii.

Ľudia v Bielorusku od nedeľného večera protestujú proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb a od nasledujúceho dňa začali v bieloruských podnikoch prepukať štrajk.

Opozičná kandidátka Svitlana Cichanovská sa nachádza v Litve, kam bola pod nátlakom úradov donútená odísť v noci z pondelka na utorok.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:08