StoryEditor

Lukašenko uviedol armádu do plnej bojovej pohotovosti a nariadil uzavrieť štrajkujúce továrne

22.08.2020, 12:44
Autor:
ČTKČTK
Alexandr Lukašenko v Grodne na západe Bieloruska navštívil tankový prápor a raketovú divíziu.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes na návšteve vojenskej posádky v meste Grodno varoval pred revolúciou, ktorú sa podľa jeho slov v krajine snaží rozpútať cudzina.

Podľa agentúr oznámil, že poverí ministra obrany, aby prijal "najtvrdšie opatrenia" na ochranu celistvosti štátu.

​Situácia v Bielorusku je ďalej nepokojná po oficiálne ohlásenom Lukašenkovom víťazstve v prezidentských voľbách z 9. augusta a tvrdom potlačení následných protestov a štrajkov.

Situácia v Bielorusku je ďalej nepokojná po oficiálne ohlásenom Lukašenkovmu víťazstvo v prezidentských voľbách z 9. augusta a tvrdom potlačení následných protestov a štrajkov.

Lukašenko podľa agentúry TASS nariadil od pondelka uzavrieť štrajkujúce továrne.

V Grodne na západe Bieloruska v blízkosti poľských hraníc Lukašenko podľa štátnej televízie navštívil tankový prápor a raketovú divíziu.

Nariadi najprísnejšie opatrenia

Oblečený do uniformy odsúdil súčasné protesty a varoval pred nebezpečenstvom, ktoré podľa neho regiónu hrozí zo strany Poľska a Severoatlantickej aliancie.

Vejú tu už poľské vlajky, povedal. "Nariadim ministrovi obrany ... aby bránil predovšetkým západnú perlu Bieloruska, ktorej strediskom je Grodno. A aby prijal najprísnejšie opatrenia na ochranu územnej celistvosti našej krajiny," uviedol bieloruský prezident.

Armádu uviedol do plnej bojovej pohotovosti

Lukašenko v Grodne podľa portálu Tut.by vymenoval doterajšieho ministra zdravotníctva novým oblastným gubernátorom.

Pri návšteve veliteľstva mechanizovanej brigády vyhlásil, že musel prijať najvážnejšie rozhodnutie uviesť hlavné jednotky ozbrojených síl do plnej bojovej pohotovosti, v súvislosti s údajným sústreďovaním vojsk NATO pri bieloruských hraniciach.

V regióne okolo Grodna sa v dňoch 28. až 31. augusta chystajú rozsiahle vojenské cvičenia bieloruskej armády.

​Že je vlasť v ohrození, povedal Lukašenko už v piatok. Kritici mu podľa agentúry DPA vyčítajú, že bezdôvodne vyvoláva paniku a rozohráva vojenskú kartu preto, aby odviedol pozornosť od vnútropolitickej krízy v krajine.

Znovu je blokovaný internet

V Bielorusku sú znovu rušené alebo blokované desiatky webových stránok nezávislých a k vláde kritických médií.

Bieloruské novinárske združenie vyzvalo vedenie krajiny, aby tlak na médiá ukončilo a umožnilo slobodne informovať o súčasnom dianí.

Zatváranie štrajkujúcich firiem

"Ak niekto nechce pracovať, neprehovárajte ich, nie je to potrebné. My ich rovnako neprinútime (zmeniť názor) a neprehovoríme. Krajina to prežije. Ale ak podnik nepracuje, dajte od pondelka zámok na vráta. Ľudia vychladnú a vyberieme, koho do toho podniku pozvať ," vyhlásil Lukašenko na adresu štrajkujúcich na mítingu v Grodne podľa agentúry TASS.

Podľa neho súkromné podniky povzbudzujú zamestnancov štátnych firiem, aby štrajkovali, a tak mohli ovládnuť trh.

Cichanovská: Skôr či neskôr bude musieť odísť

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská povedala agentúre Reuters, že Bielorusi nedovolia prezidentovi, aby s nimi zaobchádzal rovnako ako predtým, a že Lukašenko bude musieť skôr či neskôr odísť.

Tiež uviedla, že prijíma mnoho telefonických hovorov od medzinárodných vodcov, vrátane Británie a Nemecka, ale že ich žiada iba o podporu bieloruskej verejnosti a o rešpektovanie suverenity krajiny.

Slepá ulička​

Situácia v Bielorusku sa zdá byť v slepej uličke, napísal ruský denník Kommersant s tým, že Lukašenkovi odporcovia pokračujú v pouličných protestoch a štrajkoch, ale ich účinnosť budí čím ďalej väčšie pochybnosti.

Východiskom by mohli byť rokovania, avšak Lukašenko debatovať s odporcami nemieni, ani nejaví ochotu vypočuť medzinárodných hráčov, dodal denník.

01 - Modified: 2020-08-19 11:59:56 - Feat.: 0 - Title: Duleba povedal, čo Bielorusom chýba k zosadeniu Lukašenka. Cichanovská je omyl systému, tvrdí 02 - Modified: 2020-08-19 12:21:02 - Feat.: 0 - Title: Rusko nepovažuje bezpečnostnú pomoc Bielorusku za potrebnú 03 - Modified: 2020-08-21 12:20:21 - Feat.: 0 - Title: Cichanovskej prvý brífing z Litvy: Bielorusi nikdy neprijmú Lukašenka
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 04 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:19