Reuters
StoryEditor

Biden sľúbil Amerike koniec temna. Republikánom hrozí, že stratia baštu

23.08.2020, 18:35
USA čakajú v novembri kľúčové voľby.

"Súčasný prezident zahalil Ameriku až na príliš dlho do temnoty," začal svoj nominačný prejav kandidát Demokratickej strany na prezidenta Joe Biden.

"Spoločne môžeme prekonať toto obdobie tmy v Amerike," dodal bývalý viceprezident v príhovore, ktorým v noci na piatok skončil štvordňový stranícky zjazd.

Útok demokratov na Trumpa

Biden tradične v prejave vyzval Američanov, aby mu v novembrových voľbách dali svoj hlas. Podľa neho totiž súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump "zlyhal v ochrane Ameriky".

Rovnako ako Biden tlačili do terajšej hlavy štátu demokrati už od pondelka. Za človeka bez empatie ho označila hneď začiatkom týždňa bývalá prvá dáma Michelle Obamová, ako o "predátorovi" o ňom v stredu hovorila Bidenova prípadná viceprezidentka Kamala Harrisová a niť na ňom nenechali suchú ani ďalší.

Korunu všetkému nasadil v stredu Trumpov predchodca Barack Obama, keď Donalda Trumpa obvinil z toho, že svoj mandát využíva len ako "ďalšiu reality show".

Prejav Joea Bidena potom v kontraste s týždňom plným útokov pôsobil pokojne - vyzýval na zjednotenie krajiny a zmierenia. Ponúkol, že "vybuduje krajinu znovu a lepšiu".

Vytvorí nové pracovné miesta, bude riešiť klimatické zmeny, zníži dane strednej triede a nenechá na holičkách mladých ľudí ani černošské obyvateľstvo. S tým mu má pomôcť jeho viceprezidentka.

Umiernení kandidáti

Biden a Harrisová sú podľa amerických médií (vrátane prorepublikánskej televízie Fox News) veľmi umiernené duo.

"Harrisová bola tvrdá v otázke zločinu, čo skomplikuje rétoriku republikánov, že ide o krajne ľavicový volebný lístok, ktorý chce napríklad zrušiť políciu," uviedol minulý týždeň komentátor Fox News Chris Wallace.

"Biden predstavuje kooperatívny a optimistický štýl politiky, bez ktorého sa táto krajina postupne polarizovala," uviedli komentátori denníka The Washington Post.

Bidenov prejav z noci na piatok médiá všeobecne hodnotili ako "mierny", bez "veľkých plánov a planých sľubov".

Demokratický kandidát v ňom však uspokojil aj krajne ľavicové krídlo svojej strany zmienkou zdanenia najbohatších Američanov.

"Nepotrebujeme daňový systém, ktorý odmeňuje bohaté viac než pracujúci. Nechcem nikoho trestať. Ale nastal čas, aby tí najbohatší v krajine zaplatili tejto krajine férový podiel," uviedol sedemdesiatsedemročný demokrat.

Už teraz je však jasné, že prípadné daňové či ekologické reformy budú pod Bidenovou taktovkou oveľa umiernenejšie než pod vedením ktoréhokoľvek iného demokrata.

Navyše by mohli mať aj nádej na úspech. Biden je totiž známy tým, že dokázal Kongresom pretlačiť nejeden zákon vďaka spolupráci dvoch znepriatelených strán.

Bývalý viceprezident Baracka Obamu v prejave hovoril predovšetkým o štyroch hlavných krízach, s ktorými sa USA v súčasnosti stretávajú - o koronavírusovej pandémii, rasových nepokojoch, ekonomickej kríze a klimatických zmenách. A o tom, ako by sa zachoval inak ako prezident Trump. Práve tieto témy budú totiž rozhodovať o výsledku volieb.

V súčasnosti Donald Trump stráca za svojím demokratickým vyzývateľom v celoštátnych prieskumoch až 15 percent, čo je u prezidenta, ktorý obhajuje mandát, nevídané. Podľa analýzy CNN má Trump "problémy hneď v troch štátoch, kde v roku 2016 zvíťazil", a to v Arizone, na Floride a predovšetkým v Texase.

Stratí Trump Texas?

Isté víťazstvo však nemá ani jeden z kandidátov. Počas zvyšných 73 dní sa môže všetko zmeniť. Trump môže začať riešiť krízy, ktoré doteraz skôr vypúšťal, a posilniť ho môžu aj debaty. Zdá sa však, že prezident prepadne hneď v niekoľkých štátoch, neistý výsledok má aj vo Wisconsine, Georgii či Pensylvánii, hoci v nich v predchádzajúcich voľbách vyhral.

Najväčšie obavy však majú republikáni práve o vyššie spomínaný Texas. Z ich bašty by sa totiž podľa posledných prieskumov mohol v tohtoročných voľbách stať takzvaný "swing state", teda štát, v ktorom nie je isté, či vyhrá republikán, alebo demokrat.

Biden tu v niektorých prieskumoch aj vedie, napriek tomu, že v južanskom štáte triumfoval demokratický kandidát v prezidentských voľbách naposledy v roku 1976 - Jimmy Carter po afére Watergate.

Prezidentovi nehrá jednak do kariet vývoj pandémie, ale ani rasové nepokoje, ktoré chcel riešiť silou. Voličov tiež začína frustrovať fakt, že Trumpova federálna vláda zatiaľ neprišla so žiadnou víziou boja s koronavírusom, a ostatne Trump doposiaľ nepredstavil ani volebný program. Medzi voličmi rastie pocit, že ich prezident nechá na holičkách.

Na Trumpa oficiálna nominácia strany ešte len čaká budúci týždeň. Prejav prednesie z Bieleho domu.

01 - Modified: 2020-05-01 13:20:58 - Feat.: 0 - Title: Nič také sa nestalo, tvrdí Biden. Prezidentský kandidát poprel obvinenie z napadnutia asistentky 02 - Modified: 2020-06-09 19:15:22 - Feat.: 0 - Title: Biden vo videu na pohrebe Georgea Floyda: Teraz je čas na rasovú spravodlivosť 03 - Modified: 2020-07-19 21:18:39 - Feat.: 0 - Title: Trump: Biden je neschopný viesť krajinu, je zničený 04 - Modified: 2020-08-11 21:20:25 - Feat.: 0 - Title: V tandeme s Bidenom bude v USA kandidovať senátorka Kamala Harrisová 05 - Modified: 2020-08-12 11:24:51 - Feat.: 0 - Title: Trump: Ak Biden vyhrá voľby, Američania sa budú musieť učiť po čínsky 06 - Modified: 2020-08-18 05:24:23 - Feat.: 0 - Title: Zvoliť Bidena je nevyhnutnosťou, tvrdí Sanders. Začal sa nominačný snem demokratov 07 - Modified: 2020-08-19 05:07:21 - Feat.: 0 - Title: Biden získal oficiálnu nomináciu. V boji o Biely dom vyzve Trumpa
01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:24