Mafra/Alexandr Satinský
StoryEditor

Slovenský epidemiológ končí u českého ministra: Nepotrebujem čeliť zákerným útokom

24.08.2020, 14:24
Autor:
ČTKČTK
Bral som to ako službu ľuďom, za ktorú som nechcel ani korunu, hovorí epidemiológ.

Slovenský epidemiológ Rastislav Maďar na vlastnú žiadosť skončil ako člen pracovnej skupiny českého ministra zdravotníctva pre uvoľňovanie karanténnych opatrení zavedených kvôli koronavírusu

"Bral som to doteraz ako službu ľuďom, za ktorú som nechcel ani korunu. Bola to z mojej strany v mnohých ohľadoch obeta, vec princípu, ale aby som musel čeliť zákerným podpásovým útokom, to nepotrebujem," povedal v rozhovore pre ČTK.

Zmätky okolo nosenia rúšok

Skupina mala za úlohu dodávať ministrovi odborné stanoviská pre postup krokov, ktoré život v Česku postupne vracali do bežného režimu po uzavretí štátnych hraníc, škôl, väčšiny obchodov a ďalších opatreniach.

Najväčšie diskusie sa z agendy skupiny od jari viedli okolo zakrývania nosa a úst. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch (nominant strany ANO) pred týždňom oznámil, že rúška sa budú od 1. septembra znovu nosiť v hromadnej doprave, na úradoch, v obchodoch, v školách mimo triedy a na hromadných akciách.

V stredu spresnil, že budú povinné aj v službách, napríklad v kaderníctvach a v reštauráciách okrem času konzumácie. O deň neskôr po rokovaní s premiérom Andrejom Babišom (ANO) ohlásil, že povinnosť nebude platiť pre školy, obchody, reštaurácie a služby. Vojtěch to zdôvodnil tým, že prebehla séria rokovaní a prišlo veľa podnetov. Babiš povedal, že vláda vníma reakcie ľudí a nechce dopady do ekonomiky a verejného života.

​Vojtěch kvôli rýchlym zmenám v pravidlách pre nosenie rúšok čelil kritike, podľa Babiša ministra odborné tímy uviedli do omylu. Maďar v pondelok uviedol, že prácu v ministrovej pracovnej skupine bral ako službu ľuďom.

Korešpondenciu má uloženú

Pracovná skupina sa podľa Maďara vyjadrovala k odborným otázkam na žiadosť ministra zdravotníctva, a ak jej odborný názor nezíska politickú podporu, podľa Maďara sa nezmení, len sa nezavedie do praxe.

Odmietol, že by presadzoval zavedenie rúšok v spoločných priestoroch škôl. Ministra naopak upozornil, že tento zámer nie je v súlade s odborným stanoviskom epidemiologickej pracovnej skupiny, uviedol. "On za dve minúty reagoval spôsobom, z ktorého vyplynulo, že je to rozhodnutie nejakého iného konania," napísal. Písomnú korešpondenciu, ktorá to potvrdzuje, má uloženú, doplnil.

​Rúška v Česku vláda zaviedla v polovici marca pri pohybe mimo domova. Pôvodne sa mali nosiť aj vonku do polovice júna, nakoniec povinnosť skončila už 25. mája. Vo vnútorných priestoroch a väčšine hromadnej dopravy rúška skončili od 1. júla.

Maďar vtedy povedal, že jedným z dôvodov bolo horúce počasie, v ktorom sa v rúškach ťažko dýcha. Zostali tak len v zdravotníckych zariadeniach a pražskom metre. Zavádzané boli tiež regionálne tam, kde sa objavilo väčšie ohnisko choroby Covid-19.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:04