Reuters
StoryEditor

Otrávili Navaľného novičokom? Priebeh udalostí to naznačuje, píše Spiegel

26.08.2020, 23:21
Autor:
ČTKČTK
Navaľnyj, ktorý bol z Ruska prevezený na liečenie do Nemecka, sa už takmer týždeň nachádza v kóme.

Jedom, ktorý spôsobil otravu predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného, ​​mohol byť novičok. Napísal to dnes nemecký magazín Der Spiegel, ktorý na prípade spolupracoval s investigatívnym webom Bellingcat.

Štvrtkový kolaps Navaľého v lietadle z Tomsku pripomína podľa nemeckého týždenníka svojím priebehom otravu bulharského obchodníka so zbraňami Emilijana Gebreva, ktorý bol podľa bulharskej prokuratúry v apríli 2015 otrávený "neidentifikovateľnou organofosforovou látkou".

​Prokuratúra vtedy uviedla, že Bulharsko v tom istom roku trikrát navštívil Rus menom Sergej Fedotov, a to v aj čase, kedy bol otrávený Gebrev.

Otrávený špión

Ruský portál Fontánka označil Fedotova za agenta ruskej vojenskej tajnej služby GRU a za osobu podozrivú aj v prípade otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v anglickom Salisbury.

Ten bol podľa britských vyšetrovateľov v roku 2018 otrávený nervovo paralytickou látkou novičok, za páchateľa boli označení agenti GRU.

Bulharský zbrojár po incidente v Salisbury uviedol, že sa domnieva, že látka použitá proti nemu bola podobná novičoku. Gebrev aj Skripal otravu prežili, hoci s vážnymi zdravotnými problémami.

Látka zatiaľ nie je známa

Navaľnyj, ktorý bol z Ruska prevezený na liečenie do Nemecka, sa už takmer týždeň nachádza v kóme.

Lekári berlínskej kliniky Charité oznámili, že stopy v jeho organizme naznačujú možnosť otravy. Konkrétne látka, ktorá intoxikáciu spôsobila, zatiaľ však známa nie je.

Nálezy vraj nasvedčujú intoxikácii látkou brzdiacou účinok cholínesterázy, čo je enzým, ktorý je kľúčový pri prenose nervových impulzov v organizme.

Medzi inhibítory cholínesterázy patrí sarín a iné nervové látky, vrátane novičoku. Ruskí lekári vylúčili otravu s tým, že v krvi ani v moči nenašli stopy žiadnych toxínov.

Podľa nemeckého týždenníka nadviazali nemeckí lekári v prípade Navaľného kontakt so svojimi bulharskými kolegami, ktorí vyšetrovali otravu Gebreva. Považujú totiž za možné, že otravu v oboch prípadoch spôsobila rovnaká látka.

01 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 02 - Modified: 2024-04-08 07:48:39 - Feat.: - Title: Manželia Navaľní získali Cenu za slobodu médií 03 - Modified: 2024-03-29 15:03:41 - Feat.: - Title: Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša 04 - Modified: 2024-03-25 14:32:31 - Feat.: - Title: Manželka väzneného kritika Kremľa Kara-Murzu vyzýva na výmenu väzňov. O žiadnych rokovaniach však nevie 05 - Modified: 2024-03-22 14:09:14 - Feat.: - Title: Európska únia uvalila sankcie na 33 ľudí a dve spoločnosti kvôli úmrtiu Navaľného
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:54