TASR/AP
StoryEditor

Cichanovská je pripravená zvažovať Rusko ako mediátora

29.08.2020, 21:04
Autor:
TASRTASR
V súvislosti s hrozbou prerastenia politickej krízy v Bielorusku do ozbrojeného konfliktu Cichanovská vyjadrila isté obavy.

Bieloruská opozícia je pripravená zvážiť Rusko ako mediátora pri rokovaniach s vládou, ak úsilie o vyriešenie politickej krízy v krajine bez medzinárodnej pomoci zlyhá.

Pre spravodajskú stanicu Euronews to v sobotu povedala bývalá bieloruská prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská.

"Ak budeme pri rozhovoroch potrebovať zahraničné prostredníctvo, určite zvážime Rusko za jedného z účastníkov tohto procesu. Rusko je krajina, s ktorou máme priateľské a úzke vzťahy," uviedla Cichanovská.

V Bielorusku sa konali 9. augusta prezidentské voľby. Podľa ústrednej volebnej komisie získal súčasný prezident Alexander Lukašenko 80,1 percent hlasov, zatiaľ čo Cichanovskú podporilo 10,1 percenta voličov.

Cichanovská odmietla uznať výsledky volieb, odišla z Bieloruska a momentálne sa nachádza v Litve, pričom iniciovala vznik takzvanej koordinačnej rady, ktorej cieľom je usporiadať nové voľby.

V bieloruskej metropole Minsk aj v niekoľkých ďalších mestách vypukli po voľbách protesty, čo viedlo k násilným potýčkam medzi demonštrantmi a poriadkovými silami.

Ruský prezident Putin vo štvrtok uviedol, že Rusko vytvorilo záložnú policajnú jednotku, ktorá pomôže Lukašenkovi, ak sa tamojšia povolebná situácia zhorší. Putin dodal, že jednotku zriadili na žiadosť Lukašenka.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na to v piatok reagoval slovami, že ruský zásah do krízy v Bielorusku po spochybňovaných prezidentských voľbách by bolo to najhoršie, čo by sa mohlo stať.

"Všetky vonkajšie zásahy v Bielorusku spôsobia, že táto záležitosť sa stane medzinárodnou," povedal Macron novinárom a dodal, že "najhorší by bol práve ruský zásah".

V súvislosti s hrozbou prerastenia politickej krízy v Bielorusku do ozbrojeného konfliktu Cichanovská vyjadrila isté obavy, zároveň však dúfa, že všetky krajiny budú rešpektovať právo Bieloruska na sebaurčenie. Lukašenko v piatok vyhlásil bojovú pohotovosť pre polovicu bieloruskej armády.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:02