TASR
StoryEditor

"Saša, vyjdi von, chceme ti blahoželať." Protesty v Bielorusku nestrácajú na sile

30.08.2020, 20:15
Autor:
ČTKČTK
Dnešná účasť potvrdila, že naliehanie veľkej časti bieloruskej verejnosti na odchod Lukašenka neochabuje.

V centre bieloruskej metropoly Minsk prišli dnes opäť desiatky tisíc ľudí protestovať proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Polícia zatarasila námestie Nezávislosti, aby zabránila masovým demonštráciám blízkosti vládnych budov.

​Ministerstvo vnútra zatiaľ oznámilo zadržanie 125 osôb. Protesty s účasťou tisícov ľudí sa podľa bieloruských webov opäť konajú aj v ďalších bieloruských mestách.

Prezident dnes oslavuje

Jeden prúd protestujúcich prešiel triedou Nezávislosti do centra hlavného mesta. Podľa informácií zo sociálnych sietí cestou policajti náhodne zadržiavali mužov, ktorí sa však nijako nebránili.

Demonštranti, ktorí už dorazili triedou Víťazov do blízkosti Paláca nezávislosti, vyvolávali Lukašenka ironickým skandovaním "Saša, vyjdi von, prišli sme ti blahoželať". Lukašenko dnes oslavuje 66. narodeniny.

​V prístupe k palácu však bránia zátarasy a policajné oddiely. Na záberoch zverejnených na stránkach Tut.by je vidieť, ako pred reprezentačnú rezidenciu Lukašenkovej vlády prichádzajú obrnené transportéry.

Pripravených je ich podľa svedkov prinajmenšom desať. Na čele zástupu pri zátarasách sú aj niektorí predstavitelia opozičnej koordinačnej rady vrátane Maryji Kalesnikavovej, ktorá vyzvala ľudí, aby nepodliehali provokáciám a ustúpili na desať metrov od zábran, čo sa aj stalo.

Úrady varovali pred použitím sily

Kvôli zátarase námestia Nezávislosti sa protesty rozdrobili na niekoľko miest v hlavnom meste, kde ich sledovali policajti s kuklami alebo prilbami na hlave. Mnoho z demonštrantov máva bielo-červeno-bielymi vlajkami nezávislého bieloruského štátu z obdobia 1918 až 1919.

​Úrady dnešnej demonštrácii nepovolili a varovali pred použitím sily. "Napriek tomu protestujeme na rôznych miestach mesta," povedala agentúre DPA 33-ročná Maryja, ktorá s ďalšími ženami cez policajné zátarasy hádzala tekvice, čo je znak toho, že dievča nemá záujem o nápadníka.

"Diktátor má dnes narodeniny, toto je náš darček - tekvice v tomto prípade sú znakom toho, že ním pohŕdame," povedala.

Zatýkanie 

Na hlavnej triede vedúcej k námestí Nezávislosti demonštranti kričali "Hanba!", Keď príslušníci zvláštnych policajných jednotiek OMON zatýkali ľudí. U sídla bieloruskej KGB došlo ku krátkej potýčke medzi demonštrantmi a príslušníkmi OMON.

Opozícia čakala na účasť pri dnešných demonštrácií s trochou obáv vzhľadom ku stupňovanému psychologickému tlaku úradov a zatýkaniu protestujúcich počas týždňa.

Demonštrácií v hlavnom meste sa počas predchádzajúcich dvoch nedieľ zúčastnilo zakaždým cez 100-tisíc ľudí. Dnešná účasť potvrdila, že naliehanie prinajmenšom veľkej časti bieloruskej verejnosti na odchod Lukašenka neochabuje.

Aj v iných mestách

Ruská agentúra TASS informovala, že policajti zadržali okrem iného aj jej spravodajcu v ruskej metropole. Neskôr bol potom novinár opäť prepustený po previerke dokumentov.

Podľa portálov Tut.by a belarusfeed.com sa protesty konajú aj v iných bieloruských mestách. Niekoľko tisíc ľudí vyšlo do ulíc Brestu a Grodna, v Mogileve dokonca cez 10-tisíc. Demonštruje sa napríklad aj vo Vitebsku, Gomele a v Navapolacku, kde jeden z protestujúcich Lukašenkovi na transparente odkázal "Saša, blahoželám. Prehral si"

Bielorusko zažíva najväčšie protesty a štrajky od vyhlásenia nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Vypukli po sporných prezidentských voľbách z 9. augusta, po ktorých sa jasným víťazom vyhlásil Lukašenko. Opozícia výsledky hlasovania považuje za sfalšované a rovnako ako mnoho západných krajín ich neuznáva.

01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 03 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 04 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe 05 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:04