StoryEditor

Bushov muž v Líbyi

13.07.2007, 00:00
Americký prezident George W. Bush vysiela do Líbye veľvyslanca po 35 rokoch. Bush to oznámil v stredu večer. Má to byť podľa neho ďalší znak postupného zlepšovania americko - líbyjských vzťahov.

Na post veľvyslanca v Tripolise, ktorý nie je obsadený od roku 1972, vymenoval americký prezident Geneho Cretza. Ten v súčasnosti pôsobí ako tajomník amerického veľvyslanectva v Tel Avive. Predtým pôsobil aj na zastupiteľskom úrade v Damasku.
Vyslanie vysokého diplomata do Tripolisu prichádza napriek nevyriešenej otázke líbyjskej kompenzácie pre príbuzných obetí bombového útoku z roku 1988 na lietadlo americkej spoločnosti PanAm, ktoré sa zrútilo nad škótskym Lockerbie. V roku 2003 sa Líbya síce zaviazala zaplatiť rodinám obetí odškodné vo výške 270 miliónov dolárov, ale svoj sľub úplne nesplnila. Formálne sa režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfiho navyše nikdy k zodpovednosti za atentát nepriznal.
Spojené štáty obnovili diplomatické vzťahy s Líbyou po 24 rokoch v roku 2004 po tom, čo táto severoafrická krajina oznámila ústup od vyvíjania zbraní hromadného ničenia. Lepším vzájomným vzťahom medzi oboma krajinami bráni aj nevyriešená kauza bulhraských zdravotníkov, ktorých v krajine odsúdili na trest smrti pre údajné nakazenie stoviek líbyjských detí vírusom HIV. Len pred pár dňami im líbyjský odvolací súd znovu potvrdil trest smrti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:35