Alexej NavaľnyjReuters
StoryEditor

Navaľného preberajú z kómy. Britský minister si predvolal ruského veľvyslanca

07.09.2020, 18:27
Autor:
TASRTASR
Navaľného spojenci poukazujú na to, že použitie vojenskej nervovej látky naznačuje, že zodpovednosť môže niesť Rusko.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab informoval, že si predvolal ruského veľvyslanca v Británii, aby vyjadril znepokojenie nad otravou ruského opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na Raabov tweet.

Šéf britskej diplomacie vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter označil za "úplne neprijateľné, že bola použitá zakázaná chemická zbraň", pričom súčasne zdôraznil, že Rusko musí tento prípad komplexne a transparentne vyšetriť.

Raab dodal, že s úľavou prijal správu z pondelka, že lekári už Navaľného vyviedli z medicínsky indukovanej kómy. Lekári ho postupne odpájajú od pľúcnej ventilácie.

Navaľnyj reaguje už aj na slovné podnety, informovala v pondelok berlínska klinika Charité, ktorá však nechcela špekulovať o potenciálnych následkoch otravy. Vysvetlila, že je na to ešte príliš skoro.

Navaľného previezli do hlavného mesta Nemecka letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno.

Nemecko minulý týždeň vyhlásilo, že má "nesporné dôkazy", že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok. Tá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Tento útok sa odohral v anglickom meste Salisbury.

Navaľného spojenci poukazujú na to, že použitie tejto vojenskej nervovej látky naznačuje, že zodpovednosť môže niesť len Rusko. Moskva však akékoľvek zapojenie do tohto činu odmieta.

O Navaľného prípade v pondelok v telefonickom rozhovore diskutovali aj britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron, pričom spoločne vyjadrili nad týmto incidentom a vyzvali Moskvu, aby v súvislosti s ním poskytla vysvetlenie.

Hovorca prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva je pripravená na všestrannú spoluprácu s Berlínom. Podotkol, že pred prevozom Navaľného do Nemecka neboli v jeho organizme ruskými lekármi identifikované žiadne toxické látky.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry TASS naznačilo, že Moskva stále ešte len čaká odpoveď Berlína na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry o informácie týkajúce sa Navaľného kauzy.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:40