TASR/AP
StoryEditor

Ja jednoducho neodídem, vyhlásil Lukašenko. Pripustil však predčasné voľby

08.09.2020, 14:46
Autor:
ČTKČTK
Bieloruský prezident v rozhovore poskytnutom vybraným médiám vyhlásil, že sa svojej funkcie nevzdá.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko dnes vyhlásil, že napriek veľkým demonštráciám proti svojmu autoritárskemu režimu nemieni odstúpiť.

​V rozhovore, ktorý v Minsku poskytol vybraným ruským médiám, však podľa agentúry TASS pripustil možnosť usporiadania predčasných prezidentských volieb, ale až po ústavnej reforme. Znovu pritom tvrdil, že za týždne trvajúcimi protestmi v krajine sú USA, ktoré pôsobia cez centrá v Poľsku a Česku.

Za terajšou situáciou v Bielorusku sú podľa Lukašenka dve príčiny - vonkajšie a vnútorné. "Verí, že za všetkým stoja predovšetkým Američania, ktorí operujú prostredníctvom centier v Poľsku a Českej republike," priblížil Lukašenkov pohľad novinár prítomný na rozhovore.

Za vnútornú príčinu prezident považuje to, že "v Bielorusku vyrástli dve nové pokolenia" a vytvorila sa neveľká trieda "meštiakov", ktorí sa vraj chcú dostať k moci.

"Áno, možno som sedel (vo funkcii) trochu dlhšie, možno ma ukazujú nielen v televízii, ale aj na žehličkách, na čajových kanviciach. Áno. Ale skutočne len ja teraz môžem Bielorusov ochrániť," vyhlásil okrem iného Lukašenko podľa agentúry TASS, ktorá citovala jedného z ruských účastníkov zatiaľ neuverejneného interview.

"Ja jednoducho len tak neodídem. Štvrť storočia som sa staral o Bielorusko. Iba tak to všetko nezahodíte. Okrem toho, ak odídem, budú mojich stúpencov rezať," citoval ďalší novinár z výrokov Lukašenka, ktorý krajine vládne tvrdou rukou už 26 rokov.

S koordinačnou radou bieloruskej opozície Lukašenko rokovať rozhodne odmieta. "Neviem, kto tí ľudia sú. Nie sú žiadna opozícia. Všetko, čo navrhujú, znamená katastrofu pre Bielorusko a bieloruský národ. Chcú úplne prerušiť naše vzťahy s bratským Ruskom, chcú, aby sme mali platené vzdelanie a zdravotníctvo. Chcú zničiť všetky naše priemyselné podniky a z pracujúcich urobiť nezamestnaných," vyhlásil podľa ruských novinárov Lukašenko.

Posilnil tiež obavy, že v snahe udržať sa pri moci za pomoci ruského prezidenta Vladimira Putina bude ochotný obmedziť suverenitu krajiny väčšou integráciou s Ruskom.

"Sme pripravení pokračovať v integrácii s Ruskom, ale najprv musíme zabezpečiť, aby všetky inštitúcie a projekty, ktoré vo zväzovom štáte už existujú, skutočne fungovali," povedal.

Putin dlhodobo usiluje o užšie väzby s Bieloruskom v rámci zväzového súštátia. Lukašenko to doteraz odmietal a obviňoval Moskvu, že chce jeho krajinu pohltiť. Jeho súčasná pozícia je však oslabená vplyvom protestov proti výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré opozícia označuje za sfalšované.

01 - Modified: 2020-08-31 12:44:52 - Feat.: 0 - Title: Lukašenko priznal, že systém v Bielorusku má autoritársku povahu. Treba zmeniť ústavu, tvrdí 02 - Modified: 2020-09-03 06:04:43 - Feat.: 0 - Title: Ako fungujú Lukašenkovi bitkári? Keď ťa OMON bije, robí to ako mechanickú prácu, hovorí demonštrant 03 - Modified: 2020-09-04 09:21:04 - Feat.: 0 - Title: Expert: Lukašenko podal diablovi prst, svoj ortieľ si vypočuje v Moskve
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:34