TASR/AP
StoryEditor

Preplnený utečenecký tábor v Grécku zasiahol masívny požiar. Hovorí sa o podpaľačstve

09.09.2020, 08:28
Autor:
ČTKČTK
Podľa hasičov už vyhorel takmer celý tábor.

V preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos v noci na dnes prepukol rozsiahly požiar. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych hasičov, podľa ktorých v súčasnej chvíli nie sú žiadne obete na životoch, niekoľko ľudí však utrpelo ľahšie zranenia, keď sa nadýchali dymu.

Príčina požiaru zatiaľ nebola objasnená, podľa niektorých zdrojov založili požiar sami migranti, vylúčené nie je ani podpaľačstvo miestnych obyvateľov. Grécka vláda na ostrove vyhlásila stav núdze.

Podľa šéfa združenia miestnych hasičov "zhorelo 99 percent tábora a požiar stále pokračuje". Aj fotoreportér agentúry AFP uviedol, že je v plameňoch takmer celý tábor, lokálny web Lesvospost uvádza, že zhorelo 3000 stanov, tisícky obytných kontajnerov, administratívne budovy v tábore aj miestna klinika.

"Žiadatelia o azyl utekajú po svojich z tábora smerom k prístavu v Mytilini, ale blokujú ich vozidlá poriadkových síl," uviedol fotoreportér AFP. Na ceste k prístavu sa podľa agentúry nachádza asi 500 ľudí, zvyšok obyvateľov tábora sa ukrýva v kopcoch okolo tábora.

"Celý tábor je v plameňoch. Všetko horí. Ľudia utekajú," napísala v noci na twitteri asociácia Stand By Me Lesvos, ktorá sprostredkováva kontakty medzi utečencami v tábore a miestnymi obyvateľmi. Neskôr uviedla, že sa k nej doniesli správy o tom, že niektorí miestni útočia na utekajúcich žiadateľov o azyl a bránia im vo vstupe do blízkych dedín.

"Na ostrove Lesbos bol vyhlásený stav núdze," uviedol v televízii hovorca vlády. Kabinet bude o situácii na ostrove rokovať dnes ráno na mimoriadnom zasadnutí spoločne s náčelníkom generálneho štábu.

Informácie o možnej príčine požiaru sa podľa DPA rôznia. Niektorí obyvatelia tábora hovorili o podpaľačstve ostrovanov. Podľa iných správ požiar založili migranti. Miestni hasiči vo vyhlásení uviedli, že im niektoré skupiny utečencov bránili vo vstupe do horiaceho tábora.

Grécka agentúra ANA uvádza, že požiar založili niektorí žiadatelia o azyl, ktorí dostali prikázané uchýliť sa do izolácie, pretože mali pozitívny test na koronavírus, alebo sa pohybovali v blízkosti osoby, u ktorej sa SARS-CoV-2 nedávno preukázal.

Tábor Moria, kde sa zdržuje cez 12-tisíc ľudí, a jeho kapacita je tak viac ako štvornásobne prekročená, je často terčom kritiky humanitárnych organizácií. Minulý týždeň bola v zariadení zavedená karanténa, potom čo sa u jedného žiadateľa o azyl preukázal koronavírus. Nákaza sa tam odvtedy potvrdila u ďalších 35 ľudí.

Všetci novo prichádzajúci migranti na Lesbos, ktorý sa nachádza v blízkosti Turecka, musia od 1. marca prejsť povinnou dvojtýždňovou karanténou mimo tábora.

Humanitárne organizácie varovali, že kvôli nemožnosti dodržať v preplnenom zariadení hygienické pravidlá sa zrejme počet infikovaných bude ďalej zvyšovať. Podľa činiteľa miestnej polície sa teraz kvôli požiaru "všetci (utečenci) rozutekali a pozitívne prípady sa premiešali s ostatnými".

Požiare poháňané silným vetrom podľa Reuters prepukli aj na dvoch ďalších miestach na lLesbose.

01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:16