StoryEditor

Sopka zabila osem vojakov a zničila časť ostrova

02.10.2007, 00:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Na jemenskom ostrove Džabal at-Tajr vybuchla sopka. Vulkán chrlil lávu a prach do vyše stometrovej výšky. Najmenej osem vojakov, ktorý slúžili na tamojšej vojenskej základni zahynulo. Ďalších 49 sa podarilo evakuovať.
Po erupcii ostalo niekoľko vojakov nezvestýcn. Do pátrania sa zapojila aj kanadská loď, ktorá v oblasti pôsobí pod velením Severoatlantickej aliancie. Sopka vybuchla v nedeľu večer na ostrove, ktorý meria len tri kilometre a od pobrežia je vzdialený asi 140 kilometrov. Hovorca kanadského námorníctva Ken Allen uviedol, že sopka chrlila lávu do výšky niekoľko sto metrov a sopečný popol vytvoril 300-metrový stĺp. Celý ostrov sa podľa neho ocitol pod lávou a magmou, ktoré stekajú do mora.
Podľa jemenského ministerstva obrany západná časť ostrova sa zrútila. Erupciu sopky spustilo niekoľko otrasov zeme. Prvé zemetrasenie so silou 4,3 stupňa Richterovej stupnice zaznamenali v oblasti štyri a pol hodiny pred výbuchom. Naposledy sopka vybuchla na ostrove Džabal at-Tajr v 19. storočí. Jemen má vojenskú základňu na tomto ostrove od konfliktu s Eritreou pre strategicky významné súostrovie Veľký a Malý Haníš, okolo ktorého viedla hlavná trasa tankerov s naftou z Perzského zálivu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:18