StoryEditor

Desiatky policajtov v nasadení

27.01.2008, 23:00
Autor:
achach

Aj keď návšteva Pan Ki-muna nezmení Bratislavu na "pevnosť" tak, ako vo februári 2005, keď tu bol americký prezident George W. Bush, o bezpečnosť šéfa OSN sa starajú desiatky policajtov. Stupeň ochrany je vyšší ako pri iných zahraničných návštevách. "Vyčlenili sme adekvátny počet príslušníkov tak, aby bola jeho bezpečnosť na Slovensku zaručená. Rádovo to je 50 policajtov. K tomu potrebujeme samozrejme mať motorové vozidlá, sprievodné vozidlá a počty ľudí po jednotlivých úrovniach na miestach, ktoré navštívi," povedal HN plukovník Ján Horeš, zástupca riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR.
Úrad v takýchto prípadoch takisto vychádza zo samotnej bezpečnostnej situácie u nás. "Tá je zatiaľ dobrá, priaznivá. Máme všetko pripravené na akýkoľvek pohyb generálneho tajomníka," uviedol Horeš. Dodal, že dôraz kladú aj na to, že ide o najvyššieho predstaviteľa OSN. "Podľa toho je prispôsobený aj stupeň ochrany a rozsah opatrení."
Podľa bezpečnostného experta Juraja Zábojníka v prípade generálneho tajomníka OSN sú opatrenia na vyššom stupni, hoci nie na tom najvyššom. "Je to osoba veľmi dôležitá. Takže nielen v rámci Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ale v rámci celého Policajného zboru SR sa tieto opatrenia vykonávajú na najvyššej úrovni," uviedol pre HN Zábojník. Stupeň ochrany sa podľa neho zosilňuje v prípade, ak by sa danej osobe niečo stalo v minulosti, alebo by boli informácie zo zahraničia, že osoba je v ohrození.
Pan Ki-mun ako šéf OSN unikol len o vlások smrti v marci minulého roka počas pobytu v irackej metropole Bagdad. Mínometná strela tam vtedy dopadli do tesnej blízkosti sídla irackej vlády vo chvíli, keď vnútri Pan Ki-mun spolu s irackým premiérom Núrím Malíkím odpovedal na otázky novinárov. Kým vyľakaný Pan ustúpil od rečníckeho pultu a prikrčil sa, Malíkí, očividne zvyknutý na podobné situácie, ostal stáť neochvejne na mieste. Na účastníkov tlačovej konferencie po výbuchu padala zo stropu omietka, nikomu sa však nič nestalo. Strela dopadla do záhrady sídla vlády, ležiaceho v prísne stráženej Zelenej zóne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:38