Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump priznal, že vedome zľahčoval pandémiu. Chcel som zabrániť panike, tvrdí

10.09.2020, 12:21
Autor:
ČTKČTKredred
Trump už v marci priznal, že na verejnosti koronavírus naschvál zľahčoval.

Americký prezident Donald Trump sa na jar priznal novinárovi Bobovi Woodwardovi, že vedome zľahčoval hrozbu plynúcu z pandémie koronavírusu. Obsah rozhovoru sa dostal na svetlo až teraz a Trump kvôli nemu čelí v USA masívnej kritike. Prezidentský kandidát demokratov Joe Biden napríklad vyhlásil, že správanie prezidenta v čase pandémie choroby Covid-19 hraničí so zločinom.

"Chcel som to vždy zľahčovať. Stále to rád zľahčujem, pretože nechcem vytvoriť paniku," povedal prezident 19. marca Woodwardovi v rozhovore pre jeho novú knihu nazvanú Rage, ktorá má vyjsť budúci utorok a ktorej úryvky sa dostali do amerických médií.

Na začiatku februára pritom Trump v inom rozhovore zdôrazňoval, že koronavírus je "smrtiaca záležitosť", "viac smrtiaca než napríklad vážna chrípka". Pred verejnosťou sa však v marci vyjadroval inak.

Biden v stredu večer vyhlásil v televízii CNN, že Trumpovo počínanie v súvislosti s koronavírusom je "odporné". Zatiaľ čo prezident podľa neho vedel o skutočnom nebezpečenstve nákazy, sám si ani nenasadil rúško.

"Je to takmer zločin," povedal Biden. Trumpovi podľa neho "išlo len o to zabezpečiť, aby neklesol akciový trh a jeho bohatí priatelia neprišli o peniaze", uviedol bez dôkazov alebo bližších podrobností.

​Biden prezidentovi ďalej vyčítal, že pred koronavírusom kapituloval: "Vôbec nič neurobil." Jeho počínanie je podľa neho dôvodom, "prečo nemáme dôveru v jeho vedení".

Trump svoj postoj ku koronavírusu znovu obhajoval v stredu v televízii Fox News. "Som vodcom tejto krajiny a nechcem vidieť paniku," povedal.

Podľa neho sa jeho dobré vodcovstvo naopak prejavilo včasným zákazom vstupu do krajiny ľuďom z Číny a Európskej únie, čím údajne zachránil veľa životov.

"Odviedli sme neskutočnú prácu," pochválil krízový manažment svojej vlády.

Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová v stredu povedala, že Trumpovo vtedajšie vyhlásenia zľahčujúce povahu pandémie mali za cieľ šíriť dôveru a pokoj v čase ťažkých výziev. "Prezident nikdy o Covide americkej verejnosti neklamal," vyhlásila.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:10