Reuters
StoryEditor

Grécko plánuje "masívny" nákup zbraní a posilnenie armády, oznámil premiér

12.09.2020, 20:23
Autor:
TASRTASR
Patová situácia medzi Gréckom a Tureckom vyvoláva obavy v súvislosti s možným otvoreným konfliktom.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v čase narastajúceho napätia s Tureckom vo východnom Stredomorí oznámil v sobotu "masívny" program nákupu zbraní a revíziu armády v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Mitsotakis uviedol, že Grécko uskutoční nákup 18 bojových stíhačiek Dassault Rafale vyrobených vo Francúzsku, ako aj štyroch multifunkčných fregát a štyroch vrtuľníkov.

Grécko takisto posilní svoju armádu o 15-tisíc nových vojakov a navýši zdroje v oblasti obranného priemyslu a obrany pred kybenetickými útokmi.

Grécko si zaistí nové protitankové zbrane, torpéda a rakety, povedal premiér. "Nastal čas posilniť armádne sily... tieto iniciatívy sú zložené z masívneho programu, ktorý sa stane národným štítom," povedal grécky premiér v meste Solún.

Dodal, že súčasťou programu je aj modernizácia štyroch fregát a vytvorenie tisícok pracovných miest.

Ďalšie podrobnosti o pripravovanom programe vláda oznámi na nedeľnej tlačovej konferencii, uviedol pre AFP vládny zdroj.

Mitsotakis sa na nákupe zbraní zrejme dohodol po rozhovoroch s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým sa stretol tento týždeň, poznamenala AFP.

Francúzsko sa na rozdiel od ostatných spojencov v EÚ a NATO postavilo v spore Grécka s Tureckom na stranu Grécka.

Macron tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana varoval, aby neprekročil "červené línie" a do regiónu vyslal vojnové lode a bojové stíhačky.

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa v poslednom období prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo v auguste prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru.

Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny námorné vojenské jednotky.

Patová situácia medzi Gréckom a Tureckom vyvoláva obavy v súvislosti s možným otvoreným konfliktom medzi týmito dvoma členskými krajinami NATO.

Turecko "ohrozuje" východnú hranicu Európy a "podkopáva" regionálnu bezpečnosť, povedal v tejto súvislosti Mitsotakis.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-10 18:47:45 - Feat.: - Title: "Nevyhnutný krok." Nemecko a Grécko označili schválenie reformy azylového systému Únie za historické
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:36