Reuters
StoryEditor

Rusko obvinilo Washington z pokusu o podnietenie revolúcie v Bielorusku

16.09.2020, 19:21
Autor:
TASRTASR
Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najsilnejšiu rétoriku zo strany Ruska v súvislosti s bieloruskými protestmi.

Rusko v stredu obvinilo Washington z pokusu o podnietenie revolúcie v Bielorusku, kam medzičasom vycestoval ruský minister obrany Sergej Šojgu rokovať o vojenských vzťahoch, informovala agentúra Reuters.

"V podstate hovoríme o úboho maskovanom pokuse o zorganizovanie ďalšej 'farebnej revolúcie' a protiústavného prevratu, ktorého ciele a zámery nemajú nič spoločné s bieloruskými občanmi," uviedol podľa agentúry RIA riaditeľ Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) Sergej Naryškin.

​Naryškin podľa Reuters obvinil Spojené štáty z financovania bieloruských protivládnych blogerov, z trénovania aktivistov prostredníctvom mimovládnych organizácií, ako aj z podpory iných osôb vrátane opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej.

"Podľa informácií SVR zohráva USA v Bielorusku kľúčovú rolu," povedal Naryškin.

Padajú obvinenia 

Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najsilnejšiu rétoriku zo strany Ruska v súvislosti s bieloruskými protestmi.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko obvinil USA zo spolčovania sa s Poľskom, Litvou, Českom a Ukrajinou, aby tak spoločne útočili na jeho vládu.

"Taktiky organizátorov (protestov) boli postavené na klasickej americkej učebnici o farebnej revolúcii," povedal Lukašenko.

Na strane Lukašenka

Lukašenko v rozhovore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom počas rokovania v Minsku uviedol, že svojho ruského náprotivka Vladimira Putina požiadal o dodávku zbraní. Nešpecifikoval však, o aké zbrane ide.

Rusko sa v bieloruskej kríze postavilo na stranu Lukašenka, zatiaľ čo Západ označil výsledky volieb za sfalšované a odsúdil tvrdé zákroky voči demonštrantom.

Putin koncom augusta oznámil, že Rusko na Lukašenkovu žiadosť vytvorilo záložnú policajnú jednotku, ktorá by mala byť nasadená v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií v Bielorusku vymkla spod kontroly.

01 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 05 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:31