Reuters
StoryEditor

Zápaly, únava a depresie. Aj po mesiacoch majú vyliečení z koronavírusu problémy

20.09.2020, 16:32
Autor:
jhrjhr
Analýza zdravotného stavu preživších vykresľuje neradostný obrázok.

Talianske Bergamo sa na istý čas stalo centrom nákazy koronavírusu. Teraz, po šiestich mesiacoch, hlási, že pacienti sú bez covidu-19. Lekári však došli k znepokojujúcemu zisteniu.

Skoro polovica uzdravených priznáva, že stále zápasí so zdravotnými problémami spôsobenými koronavírusom. Ďalšie nemocnice potvrdzujú, že koronavírus môže pôsobiť ťažkosti aj po vyliečení.

​Čisto formálne sa zdá byť všetko v poriadku. Testy pacientov, ktorí v marci a apríli počas vrcholu koronavírusovej krízy v Bergame boli nakazení covidom-19, sú negatívne. Choroba je preč.

"Ale my sa pýtame: Cítite sa uzdravení? Skoro polovica pacientov hovorí, že nie," prezradila denníku The Washington Post Serena Venturelliová, špecialistka na infekčné choroby z nemocnice Jána XXIII., ktorá sa podieľa na štúdii následkov koronavírusu.

Zápasia s problémami

Analýza zdravotného stavu preživších vykresľuje neradostný obrázok. Z prvých 750 vyšetrovaných pacientov ich asi 30 percent stále trpí jazvami na pľúcach a má problémy s dýchaním.

Ďalších tridsať percent pacientov má problémy so srdcom a zápal krvi. Okrem toho sa pacienti tiež stretávajú s množstvom ďalších denných ťažkostí ako sú bolesť nôh, tŕpnutie končatín, vypadávanie vlasov, silná únava a depresia.

​U jedného pacienta, 65-ročného Giuseppeho Vavassoriho, došlo k strate krátkodobej pamäti. Teraz si musí písať poznámky s menami a telefónnymi číslami, aby mohol prevádzkovať svoj pohrebný ústav.

Iný pacient, 61-ročný Guido Padoa, sa uzdravil natoľko, aby mohol ísť v lete na dovolenku. Ale spí ďalšie štyri hodiny navyše a niekedy na poludnie náhle zaspí, hlavou na klávesnici počítača.

Niektorí pacienti, ktorí boli pred nákazou schopní postarať sa o seba, zostávajú po vyliečení natoľko oslabení, že ich musia príbuzní odviezť na testy do nemocnice na invalidných vozíkoch. The Washington Post zmieňuje prípad 82-ročného muža, ktorý sa sám vyliečil z covidu-19, ktorý takto odváža svojho syna.

Lekári netušia, prečo sú niektorí vyliečení znova úplne fit, zatiaľ čo iní stále trpia bolesťami.

Hoci svoju úlohu hrá zdravotná kondícia, ktorú mal pacient ešte pred nákazou, lekári usudzujú, že nejde o opakovanie starých problémov. "Hovoríme o niečom úplne novom," tvrdí Marco Rizzi, vedúci oddelenia infekčných ochorení v nemocnici Jána XXIII.

Dlhodobé následky

Nemocnice z iných častí sveta potvrdzujú existenciu ľudí, ktorí majú zdravotné ťažkosti aj niekoľko mesiacov po vyliečení. Ide aj o tých jedincov, ktorí mali len mierny priebeh nákazy.

Podľa americkej Mayo Clinic sú najčastejšie symptómy, s ktorými sa stále stretávajú pacienti vyliečení z covidu-19, kašeľ, teplota, dýchavičnosť či bolesť hlavy a kĺbov. Objavujú sa však aj problémy popísané talianskymi doktormi, ako sú problémy so srdcom, pľúcami, krvou a dokonca aj mozgom.

Dlhoročná štúdia dôsledkov predchodcu covidu-19, choroby SARS, na zdravotný stav chorých, zistila, že aj po pätnástich rokoch od nákazy malo 4,6 percenta vyliečených pacientov viditeľne poškodené pľúca a 38 percent malo problémy s prenosom kyslíka zo vzduchu do krvi a vylučovaním kysličníka uhličitého z krvi do vzduchu.

Podľa lekárov je potreba ďalších dôkladných pozorovaní a dlhodobých analýz zdravotného stavu pacientov vyliečených z nákazy koronavírusom, aby bolo jasné, s akými problémami sa musí počítať.

Hoci je koronavírus primárne respiračné ochorenie, dokáže ťažko postihnúť aj iné orgány než pľúca a zanecháva celý imunitný systém v oslabenom stave.

Lekári však nestrácajú nádej. Väčšina pacientov nemá po vyliečení závažné zdravotné ťažkosti. Nakazení z Bergama, ktorí stále majú príznaky a zrejme trvalo zjazvené pľúca, podľa lekárov dýchajú teraz lepšie ako v máji. U žiadneho sa neobjavila horúčka.

Ako v Danteho pekle

Počas marcového vrcholu epidémie v Taliansku nemocnice v Bergame, jednej z najpostihnutejších oblastí, nestíhali reagovať na nečakane vysoké počty nakazených. Nemocnica Jána XXIII. mala v jeden moment 92 ľudí na pľúcnych ventilátoroch. Teraz je 143 pacientov na podporných dýchacích prístrojoch v celom Taliansku.

Zaplnená nemocnica bola schopná prijímať len tie najvážnejšie prípady. Aby mohla zvládnuť frenetický prísun nových nakazených, musela prepúšťať aj tých pacientov, ktorí neboli úplne uzdravení. K 440 ľuďom, ktorí zomreli počas hospitalizácie, sa pridalo ďalších 220, ktorí zomreli po prepustení domov.

Lekári teraz pozývajú niektorých prepustených pacientov späť pre štúdiu následkov koronavírusu aj preto, aby odčinili to, čo považujú za pochybenie počas marcovej krízy. "Cítili sme morálnu povinnosť ich zavolať späť," hovorí o výskume uzdravených pacientov Venturelliová.

"Bolo to pre nás ako tsunami. Čo sme videli v marci, bola tragédia, nie normálna hospitalizácia," dodáva s tým, že marcová situácia jej pripomínala "Danteho peklo ".

01 - Modified: 2020-09-17 10:04:31 - Feat.: 0 - Title: Imunita počas koronavírusovej epidémie. Takto ju viete ovplyvniť 02 - Modified: 2020-09-18 06:51:46 - Feat.: 0 - Title: Švédsky experiment s koronavírusom je pre svet varovaním 03 - Modified: 2020-09-19 11:21:42 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus v Česku: Prymulu sila druhej vlny zaskočila, Hamáček hovorí o fatálnej chybe 04 - Modified: 2020-09-19 19:11:39 - Feat.: 0 - Title: Lekár Visolajský o koronavíruse: Minulý týždeň padol rekord v úmrtiach, do štatistík idú obete neskôr
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:42