Reuters
StoryEditor

Navaľnyj sa mohol novičokom otráviť sám, povedal Putin

22.09.2020, 22:09
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident navrhol, že by sa vyšetrovanie mohlo zamerať na stopy, ktoré vedú do Lotyšska, kde podľa neho žije jeden z výrobcov novičoku.

Ruský prezident Vladimir Putin pri telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom nadhodil hypotézu, že si kritik Kremľa Alexej Navaľnyj sám mohol vziať jed zo skupiny novičok.

Píše to dnes francúzsky denník Le Monde, ktorý sa odvoláva na svoje vlastné zdroje. Putin v rozhovore, ktorý sa uskutočnil z iniciatívy francúzskej strany už 14. septembra, ale o ktorom Kremeľ a ani Elyzejský palác doteraz podľa denníka podali neúplné informácie, povedal, že Navaľnyj mohol z bližšie nešpecifikovaného dôvodu sám novičok zjesť.

​Ďalej podľa denníka povedal, že zloženie tohto jedu nie je tak komplexné, ako sa predtým udávalo, aj keď ani nie je preukázané, že zrovna novičok bol k otrave Navaľného použitý.

Otravu nervovo paralytickou látkou novičok však potvrdili laboratória v Nemecku a v deň rozhovoru tiež nezávisle na nemeckom vyšetrovaní odborné pracoviská vo Francúzsku a Švédsku.

Ruský prezident ďalej navrhol, že by sa vyšetrovanie mohlo zamerať na stopy, ktoré vedú do Lotyšska, kde podľa neho žije jeden z výrobcov novičoku. Nespresnil však, o koho ide, a ako pripomína Le Monde, s vývojom jedu je spájaných viac sovietskych vedcov.

Macron podčiarkol, že novičok nemohol byť použitý súkromnou organizáciou, a tak vyvstáva nutnosť oficiálneho vysvetlenia.

Putin potom Navaľného označil za obyčajného internetového výtržníka, ktorý používal svoj Fond boja s korupciou na vydieranie volených štátnych predstaviteľov.

​Absenciu oficiálneho vyšetrovania Putin vysvetlil tým, že francúzski a nemeckí odborníci, ktorí skúmali pomocou laboratórnych analýz Navaľného otravu, nekomunikujú s ruskými špecialistami.

Macron podľa denníka návrh na prešetrenie lotyšskej stopy aj hypotézu, že sa Navaľnyj zámerne otrávil, v telefonáte ihneď zavrhol.

Opozičný predák skolaboval 20. augusta v lietadle, ktorým sa vracal zo Sibíri do Moskvy. V bezvedomí bol najprv ošetrovaný v Omsku.

Po medzinárodnom tlaku a naliehaniu rodiny bol prepravený na berlínsku kliniku Charité. Rusko zatiaľ nezačalo formálne trestné vyšetrovanie prípadu, tvrdí, že predtým musí preskúmať viac dôkazov.

Zdravotný stav Navaľného sa naďalej zlepšuje. Na svojom instagramovom účte v posledných dňoch zdieľa fotografie, ktoré ho zachytávajú pri chôdzi po schodoch alebo na balkóne spoločne s jeho ženou Julijou.

01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 04 - Modified: 2024-03-30 07:09:59 - Feat.: - Title: V Rusku zatkli novinárku Antoninu Favorskú za údajnú spojitosť s Navaľného protikorupčnou organizáciou 05 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 10:20