StoryEditor

Západ je v novej studenej vojne, ale odmieta ju viesť. Putinov režim odštartoval unikátnu stratégiu

27.09.2020, 00:00
Putinovo Rusko získalo iniciatívu, na ktorú NATO reaguje defenzívne, rozpačito a hlavne neskoro.

Čo keby sa Američania stiahli z NATO, ako sa občas vyhráža Donald Trump? Kto by zaistil európsku bezpečnosť? Myšlienka jednotnej európskej armády alebo jadrového Nemecka je zatiaľ nereálna. Sú tu však ešte hybridné boje v kyberpriestore a na tie je i NATO zatiaľ krátke.

Severoatlantická aliancia vznikla po druhej svetovej vojne ako unikátne riešenie starého problému v novej globálnej situácii.

Slovami prvého generálneho tajomníka Hastingsa Ismaya bolo úlohou NATO "udržať Ameriku v Európe, Rusko mimo západnú Európu a Nemecko pri zemi".

NATO malo tiež nahradiť po stáročia zlyhávajúce pokusy o zaistenie európskej bezpečnosti, to znamená zabezpečiť Európu tak, aby nebola semeniskom neustálych vojenských konfliktov, ktoré by sa šírili do okolitého sveta.

Od pádu západorímskej ríše sa domáci aktéri snažili Európu zjednotiť silou pod svoju vlajku. Tieto pokusy boli väčšinou neúspešné, pretože ostatní sa nechceli dobrovoľne podrobiť a zároveň nikto nemal dostatok sily na to, aby si podrobil všetkých proti ich vôli.

​Až po druhej svetovej vojne sa prvýkrát v novodobej histórii veľmocenská os odsťahovala mimo Európy - za Atlantik. Doterajšie koloniálne mocnosti stratili na spálenisku Európy svoj globálny dosah, hlavne Veľká Británia, ale aj Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Nemecko bolo úplne rozdrvené a pod okupačnou správou. Hviezda nových veľmocí - USA a komunistického Sovietskeho zväzu - začala stúpať. A zrazu sa z nich stali superveľmoci.

Pevná ruka EÚ chýba

Hlavnou, jedinečnou a geniálnou myšlienkou NATO je presun európskej vojenskej sily mimo Európu, na zámorskú superveľmoc, pretože žiadna z európskych krajín sa nebude musieť obávať násilného podrobenia ani sa nebudú zdráhať spolupracovať.

A skutočne - vznik NATO mal za následok počiatok procesu úzkej spolupráce prostredníctvom ekonomických spolkov, odbúravaní ciel a zjednocovaní noriem, ktorý vyvrcholil vznikom Európskej únie. NATO s dominanciou USA ako garantom európskej bezpečnosti a EÚ sú teda úzko prepojené misky váh, jedna bez druhej by nemohli samostatne fungovať.

Úvahy o vystúpení USA z NATO alebo myšlienky o európskej armáde narušujú podstatu tejto geniálnej elegancie. Prakticky by to znamenalo návrat o storočia naspäť a súboj, ktorá európska veľmoc získa vojenskú dominanciu nad ostatnými.

Pre zaistenie akcieschopnosti akejkoľvek armády je životne nevyhnutné centralizované politické pozadie. To dáva armáde jasné ciele a zabezpečuje jej všetko potrebné.

Aj armáda s najvyspelejšou technikou a početnou prevahou je bezbranná, pokiaľ sa politickí vodcovia nezhodnú, kedy a ako má byť nasadená. To by bol problém potenciálnej európskej armády, EÚ je príliš voľnou konfederáciou a jej sily by boli absolútne neakcieschopné, pretože každé vážnejšie rozhodnutia by znamenali schvaľovacie koliesko 27 národných členov.

Na druhej strane stojí Rusko s Putinom na čele, ktorý má domácu situáciu pevne v rukách. Vidíme, že aj oveľa menšia a technicky menej vyspelá armáda je operatívnejšia, ak za ňou stojí autoritatívny diktátor, pre ktorého nie je problém sa rýchlo rozhodova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:21