AP/TASR
StoryEditor

Čo skutočne hrozí Rusku? Prehľad možných sankcií, ktoré by sa dotkli Putinovho platu aj exportu do krajiny

22.02.2022, 13:12
Autor:
ČTKČTK
Putin si uznaním samozvaných republík znepriatelil všetky okolité štáty aj organizácie. Teraz hrozí krajine blok na finančnom trhu, Nemci už nerátajú so spustením Nord Stream 2.

Výber prípadných nových sankcií, ktoré by mohli zasiahnuť ruskú ekonomiku (Rusko jednostranne uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny):

USA a zákaz obchodovania v dolároch 

- Spojené štáty by mohli Rusku zabrániť v obchodovaní v dolároch. V podstate každá západná firma, ktorá by dovolila ruskej firme obchodovať v dolároch, by čelila sankciám. Rusko by tak bolo obmedzené v tom, čo by mohlo po celom svete nakupovať a predávať.

To by mohlo mať obrovský vplyv na ruskú ekonomiku, pretože väčšina predaja ruskej ropy a plynu sa vypriadava v dolároch.

​- Ďalšou ranou pre Rusko by bolo obmedzenie jeho možností požičiavať si. Už od vlaňajška nesmú americké finančné inštitúcie nakupovať ruské dlhopisy priamo od ruských inštitúcií. Obmedzenie by teraz šlo rozšíriť aj na sekundárny trh, kde sa s týmito dlhopismi obchoduje.

Sankciám by tiež mohli čeliť ruské štátne banky.

Znemožnenie využívania SWIFT-u 

- Odpojenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT, čo je spoločnosť pre medzibankovú finančnú telekomunikáciu. Platba SWIFT slúži na odosielanie a prijímanie úhrad v cudzej mene po celom svete. V rámci platobného systému SWIFT má každá zúčastnená banka svoj jedinečný identifikačný kód.

Niektoré členské krajiny EÚ sú však proti takémuto trestu a tiež Spojené štáty nepočítajú s tým, že by v prvej fáze sankcií zahŕňali odpojenie Ruska od systému SWIFT.

​Prvou krajinou vylúčenou zo systému SWIFT bol v roku 2012 Irán, ktorý kvôli tomu stratil vtedy polovicu príjmov z vývozu ropy a zhruba 30 percent zahraničného obchodu.

Západ a prerušenie exportu 

- Západ by mohol obmedziť export kľúčových komodít do Ruska. Spojené štáty by napríklad mohli zastaviť export akéhokoľvek tovaru, ktorý obsahuje americkú technológiu.

To by sa mohlo týkať najmä mikročipov, ktoré patria k základným komponentom pre výrobcov automobilov, ďalej chytrých telefónov a videoherných konzol a ďalších výrobkov spotrebnej elektroniky, ako sú práčky, chladničky či budíky.

Zmrazenie platu činiteľom aj ich rodinám 

- Západ by mohol tiež rozšíriť sankcie voči jednotlivcom vrátane ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Medzi navrhovanými opatreniami, ktoré majú podľa denníka The Washington Post podporu Bieleho domu, je napríklad zmrazenie majetku prezidenta Vladimira Putina, premiéra Michaila Mišustina a ďalších ruských predstaviteľov a armádnych veliteľov. Sankcie by mali zasiahnuť aj oligarchov z Putinovho okolia.

​Mnohí sú síce pod sankciami už teraz, ale sankcie by sa mohli rozšíriť aj na ich rodinných príslušníkov.

Nemci a stopnutie plynovodu 

- Rusko je najväčším dodávateľom plynu do Európy, napätie okolo Ukrajiny už vyvolalo obavy z prerušenia dodávok. Nemecko už skôr signalizovalo, že je v prípade útoku na Ukrajinu pripravené do sankcií proti Rusku zahrnúť aj nemecko-ruský plynovod Nord Stream 2.

Zariadenie, ktoré spája Rusko a Nemecko, má po dne Baltského mora prepravovať do Nemecka ruský plyn, a obísť tak územie Ukrajiny a ďalších tranzitných krajín. Uvedenie plynovodu do prevádzky čaká na schválenie nemeckými úradmi.

Nemecký kancelár Olaf Scholz  na spoločnej tlačovej konferencii s írskym premiérom Micheálom Martinom dnes povedal, že udelenie súhlasu nie je kvôli terajšiemu postupu Ruska voči Ukrajine možné.

Ceny zemného plynu v Európe sa po udalostiach na východe Ukrajiny zvyšujú, hoci zostávajú hlboko pod rekordmi z minuloročnej jesene.

01 - Modified: 2022-02-22 09:20:34 - Feat.: 0 - Title: Macron sa dostal do pozície prostredníka s Ruskom, v stávke je preňho veľa, píšu zahraničné médiá 02 - Modified: 2022-02-22 09:50:14 - Feat.: 0 - Title: Slovensko je závislé od ruského plynu, skvapalnený by Európe nestačil, myslí si analytik 03 - Modified: 2022-03-02 09:12:34 - Feat.: 0 - Title: Na Rusko sa rúti príval sankcií. Zabolí, Putin sa prepočítal, avizoval Johnson 04 - Modified: 2022-02-22 12:18:25 - Feat.: 0 - Title: Nemci stopli Nord Stream 2, ceny plynu vyskočili o 11 percent 05 - Modified: 2022-02-23 19:38:52 - Feat.: 0 - Title: Kríza na Ukrajine: Krajina zavádza výnimočný stav, Západ sankcie. Rusko sťahuje diplomatov
01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:43