Reuters
StoryEditor

Urážky, skákanie do reči, osobné útoky. Trump a Biden sa stretli v prvej debate

30.09.2020, 07:29
Autor:
redredČTKČTK
Hádali sa o obsadení najvyššieho súdu, o prístupe k pandémii Covidu-19 a ďalších otázkach.

Oveľa viac ako obsah výmen názorov prvú predvolebnú debatu charakterizovali ostré osobné výpady, urážky a skákanie si do reči, ku ktorému sa uchyľoval predovšetkým prezident Trump.

Na otázku moderátora, či kandidáti prijmú výsledok volieb a vyzvú svojich stúpencov, aby sa neuchyľovali k nepokojom, Biden povedal, že výsledok prijme, až budú spočítané hlasy.

Otázka uznania víťaza

Trump priamo neodpovedal, ale opäť hovoril o nepreukázanom riziku volebných podvodov, ktoré so sebou podľa neho nesie korešpondenčné hlasovanie. Kvôli pandémii Covidu-19 je tento spôsob hlasovanie tento rok oveľa rozšírenejšie ako v minulosti.

"Vyzývam svojich stúpencov, aby išli k voľbám a všetko starostlivo sledovali," povedal Trump. Podľa neho by mohol o výsledku volieb rozhodnúť až najvyšší súd.

Pre 74-ročného Trumpa, ktorý zaostáva za Bidenom v celoštátnych prieskumoch, bola debata príležitosťou, ako presvedčiť váhajúcich voličov. Pre 77-ročného Bidena bola možnosťou, ako ich presvedčiť, že môže Trumpa poraziť.

Najchaotickejšia debata vôbec

Bola to najviac chaotická debata za posledné roky, uviedla agentúra AP. Moderátorovi Chrisovi Wallaceovci z televízie Fox News sa nedarilo debatu kontrolovať.

Obaja súperi si vymieňali invektívy a nenechávali sa dohovoriť. "Budeš už mlčať, kámo? To je tak neprezidentské," povedal v jednej chvíli Biden. "Ľudia tomu rozumejú - Joe 47 rokov (vo Washingtone) a neurobil si nič," opáčil Trump.

Osočovanie a skákanie do reči

"Všetko, čo doteraz povedal, boli jednoducho lži ... Všetci vedia, že je klamár," povedal na začiatku debaty Biden, ktorý potom postupne označil Trumpa za blázna, klamára, rasistu, bábku ruského prezidenta Vladimira Putina a "najhoršieho prezidenta, akého kedy Amerika mala ".

Trump zase vyhlásil: "Na tebe nie je nič chytrého, Joe." Bývalého viceprezidenta Trump označil za bábkou krajnej ľavice, či už ide o ekológii, bezpečnosť alebo zdravotníctvo.

Wallace sa niekoľkokrát snažil Trumpa prinútiť, aby nechal Bidena dohovoriť. "Myslím, že by krajine lepšie poslúžilo, keby sme nechali oboch hovoriť bez prerušenia. Vyzývam vás, pán prezident, aby ste to robil," povedal. "Ale on tiež," opáčil Trump. "Úprimne povedané, viac skáčete do reči vy," povedal moderátor.

Trump obhajoval rozhodnutie nominovať do najvyššieho súdu Amy Coneyovú Barrettovú za zosnulú Ruth Baderovú Ginsburgovú tesne pred voľbami.

"Vyhrali sme voľby. Voľby majú dôsledky. Máme Senát, máme Biely dom a skvelú kandidátku," uviedol. Podľa Bidena s nomináciou súvisí možnosť zrušenia práva na interrupcie. Zdôraznil, že by nového člena najvyššieho súdu mal nominovať až nový prezident.

Zvládanie pandémie

Trump odmietol kritiku svojho prístupu k pandémii, ktorá si v USA vyžiadala vyše 200-tisíc mŕtvych a sedem miliónov nakazených. Podľa neho by bilancia bola ešte horšia, keby prezidentom bol Biden.

Trump vyhlásil, že by v takom prípade boli obetí dva milióny. "Toto je človek, ktorý tvrdil, že do Veľkej noci bude pandémia preč," povedal Biden s tým, že Trump nemá žiadny plán. "Urobili sme to skvele," vyhlásil prezident.

Trumpove dane

Trochu stranou zostala výbušná téma Trumpových daní. Tesne pred debatou denník The New York Times napísal, že neplatil niektoré roky federálnu daň z príjmov a prvý rok v Bielom dome zaplatil len 750 dolárov.

Platil som milióny dolárov na daniach, povedal Trump, ale neuviedol, koľko z toho boli federálne dane z príjmu. Neoznámil tiež, kedy svoje daňové priznania zverejní, ako sľuboval už v minulej kampani pred štyrmi rokmi.

Násilné protesty

V pasáži venovanej niekedy násilným demonštráciám, ktoré postihli množstvo amerických miest po sporných zásahoch polície proti černochom, sa prezident Trump vyhýbal otázke moderátora, či je ochotný odsúdiť ozbrojené skupiny belošských nacionalistov.

"Skoro všetko násilie, ktoré vidíme, pochádza z ľavého krídla, nie z pravého," povedal.

Debata sa dotkla aj zmeny klímy. Trump pripustil, že človek má na ňu "do určitej miery" vplyv, ale zdôraznil, že je proti striktným reguláciám, pretože majú negatívny dopad na biznis.

Aj preto USA za jeho vlády odstúpili od parížskej dohody o klíme, pretože takéto dohody podľa neho "ženú hore ceny energií". Biden sľúbil, že ak bude zvolený, USA sa k parížskej dohode opäť pripojí.

"Bola to zaujímavá hodina a pol," poznamenal s úsmevom na záver debaty moderátor Wallace a pripomenul, že Američanov čakajú pred voľbami ešte dve debaty prezidentských kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:23