Reuters
StoryEditor

Trump má koronavírus. Liečiť sa bude v nemocnici

02.10.2020, 07:13
Autor:
ČTKČTKredred
Americký prezidentský pár ostáva v karanténe.

Americký prezident Donald Trump aj jeho manželka Melania boli pozitívne testovaní na koronavírus. Trump to oznámil na twitteri.

"Dnes večer (vo štvrtok), sme prvá dáma a ja boli pozitívne testovaní na Covid-19. Okamžite začneme karanténu a proces rekonvalescencie. Spoločne sa z toho dostaneme!" uviedol Trump.

Trump už počas noci nášho času oznámil, že nakazená je jeho poradkyňa Hope Hicksová a ide do preventívnej karantény. 

Informáciu o prezidentovi a prvej dáme vo vyhlásení potvrdil Trumpov lekár Sean Conley. Nákaza sa u hlavy štátu objavila mesiac pred prezidentskými voľbami v USA, v ktorých Trump obhajuje svoj mandát.

Infekcia sa u Trumpa objavuje po tom, čo prezident dlhodobo zľahčoval závažnosť epidémie v Spojených štátoch, píše denník The New York Times.

Podľa Trumpovho lekára Conleyho plánujú prezident a prvá dáma stráviť najbližšie dni v Bielom dome. "Očakávam, že prezident bude bez prerušenia pokračovať vo výkone svojich povinností, zatiaľ čo sa bude zotavovať," uvádza komuniké.

Conley bez ďalších podrobností oznámil, že Trump aj Melania boli po pozitívnom teste na vírus SARS-CoV-2 v dobrom stave. Ako podotýka agentúra AP, u šéfa Bieleho domu je zvýšené riziko komplikácií spojených s Covidom-19, lebo má 74 rokov.

V piatok večer lekári informovali, že Trumpa vrtuľníkom prevezú do vojenskej nemocnice Waltera Reeda v Bethesde neďaleko Washingtonu. Má ísť o preventívne opatrenie a Trumo sa podľa lekárov cíti dobre.

S chorobou z koronavírusu už je v USA spájaných viac ako 207-tisíc úmrtí, infekcia sa v krajine s asi 330 miliónmi obyvateľov potvrdila vo skoro 7,3 milióna prípadov.

Obe americké bilancie sú v absolútnom porovnaní vyššie ako štatistiky z ktorejkoľvek inej krajiny, pričom v USA každý deň pribúdajú desaťtisíce nových prípadov a stovky mŕtvych.

Prezident Trump dlhodobo situáciu zľahčuje a rozporuje niektoré stanoviská zdravotníckych činiteľov, zatiaľ čo odráža kritiku, že je zodpovedný za vysokú bilanciu obetí.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:01