Reuters
StoryEditor

Kung-flu, odmietanie rúšok či problematický liek. Ako Trump podceňoval pandémiu

02.10.2020, 10:56
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump si vyslúžil za svoj prístup k pandémii kritiku, často nedodržiaval ani opatrenia vlastnej vlády.

Americký prezident Donald Trump, ktorý je oddnes v karanténe kvôli pozitívnemu testu na koronavírus, pandémiu covidu-19 dlho podceňoval, vyhýbal sa noseniu rúška, propagoval problematický liek a usporadúval veľké predvolebné mítingy, na ktorých mnohí nemali rúška, napriek odporúčania zdravotníkov.

Jeho prístup k pandémii covidu-19, ktorá v samotných Spojených štátoch zabila viac ako 200-tisíc ľudí, si vyslúžil kritiku.

Kvôli pandémii koronavírusu Trump tiež často útočí na Čínu, ktorá podľa neho nesie za jeho rozšírenie zodpovednosť.

Výber výrokov a postojov prezidenta Trumpa k pandémii covidu-19:

- "Máme to úplne pod kontrolou. Ide o jedného človeka, ktorý pricestoval z Číny, a máme to pod kontrolou. Bude to v poriadku," vyhlásil Trump tento rok v januári. Prvmu človeku v USA bol diagnostikovaný nový typ koronavírusu 21. januára v Seattli, na konci januára USA kvôli epidémii vyhlásili stav zdravotnej núdze.

- "Jednoducho zmizne. Jedného deň, ako zázrakom, ten vírus zmizne," komentoval situáciu vo februári. Na konci mesiaca vyhlásil, že riziko, ktorému USA čelia v súvislosti s epidémiou koronavírusu, je aj naďalej veľmi nízke. Dva dni nato zomrel v USA prvý človek na covid-19.

- V marci schválil americký Senát rekordný balík na podporu ekonomiky s hodnotou stimulačných opatrení vo výške 2,2 bilióna dolárov. Pomoc potom schválila aj Snemovňa a Trump ho podpísal.

​- "Vždy som bral čínsky vírus veľmi vážne a od začiatku som odviedol veľmi dobou prácu, vrátane včasného rozhodnutia uzavrieť hranicu s Čínou - napriek mienke takmer všetkých," napísal Trump v polovici marca vo svojom tweete.

- Začiatkom apríla odporučilo americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb Američanom, aby pomohli obmedziť šírenie vírusu používaním látkových rúšok. Trump však dodal, že zakrývanie tváre nie je povinné, a naznačil, že on sám to robiť nebude. Rúško si sám prvýkrát verejne nasadil v polovici júla a jeho užitočnosť verejne uznal o niekoľko dní neskôr.

- V apríli tiež Trump oznámil, že v USA príde v súvislosti s pandémiou o život výrazne menej ako pôvodne predpokladaných 100-tisíc ľudí.

- V tomto mesiaci sa vyhrotili vzťahy Spojených štátov k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Trump prikázal dočasne prerušiť financovanie WHO a koncom mája potom oznámil, že USA ukončujú s organizáciou spoluprácu, pretože je pod vplyvom Číny. Krátko predtým USA vyzvali WHO, aby okamžite začala pracovať na vyšetrovaní pôvodu koronavírusu a toho, akým spôsobom organizácia zareagovala na pandémiu. V júli USA WHO oficiálne opustili.

- Na konci apríla Trump podpísal exekutívne nariadenie, ktoré dočasne zastavuje prisťahovalectva do Spojených štátov.

- V polovici júna bolo v USA zakázané používanie antimalariká hydroxychlorochín pri liečení covidu-19, ktoré Trump dlho vyzdvihoval. Jeho testovanie dokonca WHO z bezpečnostných dôvodov dočasne zastavilo. Trump používanie preparátu hydroxychlorochín znovu podporil v júli, napriek varovaniu Amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, že liek môže spôsobiť srdcové ťažkosti.

- V auguste Trump podpísal sériu exekutívnych príkazov na pomoc Američanom zasiahnutým pandémiou. Opatrenia sa týkajú bývania, podpory v nezamestnanosti alebo oslobodenia od niektorých daní.

- V polovici septembra usporiadal Trump predvolebný míting v uzavretom priestore, napriek varovaniu zdravotníckych expertov ohľadom vysokého rizika šírenia covidu-19 pri veľkom množstve ľudí vo vnútri budov. Stalo sa tak v priemyselnej hale v štáte Nevada, kde naviac platí zákaz veľkých spoločenských akcií. Účastníci sedeli tesne vedľa seba a mnohí nemali rúška. Trumpov míting porušil nariadenie štátu Nevada, ktoré obmedzuje účasť na akciách pod strechou aj pod šírym nebom na 50 osôb. Demokratický guvernér Nevady Steve Sisolak vyhlásil, že Trump "svojimi ľahkomyseľnými, sebeckými akciami ohrozuje životy ľudí v Nevade".

- Vo virtuálnom prejave k Valnému zhromaždeniu OSN 22. septembra Trump vyzval OSN, aby pohnali Čínu k zodpovednosti za šírenie vírusu: "Vedieme zaťatý boj proti neviditeľnému nepriateľovi - čínskemu vírusu, ktorý si v 188 krajinách vyžiadal nespočetné ľudské životy," uviedol. O koronavíruse Trump často hovorí ako o "čínskom more" či ako o "kung-flu" (flu je anglicky chrípka).

- Podľa štúdie výskumníkov z americkej Cornellovej univerzity, o ktorej na začiatku októbra informoval denník The New York Times, má Trump od začiatku šírenia koronavírusu na konte pestrú škálu nepodložených či zavádzajúcich tvrdení. Mnohokrát napríklad vyhlásil, že vírus SARS-CoV-2 nakoniec sám od seba zmizne, letný nárast nových nákaz v USA označoval za dôsledok intenzívnejšieho testovanie, opakovane zľahčuje americkú bilanciu úmrtí, sporné sú aj jeho vyjadrenia o vývoji vakcíny či imunite u detí. Táto štúdia označuje Trumpa za hlavný motor dezinformácií o pandémii.

- V predvolebnej debate túto stredu Trump reagoval na kritiku svojho demokratického soka Joea Bidena ohľadom riadenia pandémie koronavírusu so slovami: "Urobili sme to skvele." Nosenie rúška u Bidena, ktorý tak na verejnosti robí pravidelne, Trump posmešne komentoval slovami: "Nemaskujem si tvár ako on," vyhlásil. "Zakaždým, keď ho vidím, nasadí nejakú masku. Môže hovoriť šesť metrov odo mňa a napriek tomu bude mať tú najväčšiu masku, akú som kedy videl."

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:09