Reuters
StoryEditor

Biden vedie. V novom prieskume predbehol Trumpa o desať percent

04.10.2020, 17:17
Autor:
TASRTASR
Prezidentské voľby v USA sa budú konať tretieho novembra.

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden má desaťpercentný náskok pred svojím republikánskym súperom, prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Vyplýva to z nového prieskumu Reuters/Ipsos, ktorý bol zverejnený v nedeľu, necelý mesiac pred americkými prezidentskými voľbami.

​Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najvyšší Bidenov náskok zaznamenaný v predvolebných prieskumoch.

Nemusel sa nakaziť 

Väčšina Američanov (65 percent) v novom internetovom prieskume Reuters/Ipsos vyjadrila presvedčenie, že sa šéf Bieleho domu nemusel nakaziť koronavírusom, ak by ho nebol bral na ľahkú váhu.

Prieskum bol vykonaný v dňoch 2.-3. októbra, teda už po tom, ako Trump priznal svoju nákazu koronavírusom.

Približne 51 percent dospelých Američanov v ňom vyjadrilo podporu Bidenovi a 41 percent Trumpovi.

Podiel nerozhodnutých voličov predstavoval štyri percentá, pričom rovnaký počet chce vo voľbách odovzdať hlasy iným kandidátom.

Bidenov 10-percentný náskok je o jeden až dva percentuálne body vyšší než v predchádzajúcich prieskumoch z posledných týždňov.

Nameraný nárast je však v rámci štatistickej odchýlky, ktorá v prieskume Reuters/Ipsos predstavuje päť percent.

Vyrovnaná popularita v nerozhodnutých štátoch 

Z nového prieskumu tiež vyplýva, že Trumpovi sa zrejme nedarí výraznejšie oslovovať iných voličov než svojich tradičných stúpencov.

Niektorí z nich ho počas víkendu prišli podporiť aj pred vojenskú nemocnicu pri Washingtone, kde sa Trump lieči z ochorenia COVID-19.

Napriek tomu, že prieskumy opakovane favorizujú Bidena, obaja hlavní prezidentskí kandidáti sú približne rovnako populárni v tzv. nerozhodnutých štátoch, ktoré budú mať kľúčový význam pre volebné víťazstvo.

Prezidentské voľby v USA sa budú konať tretieho novembra. Väčšina respondentov (67 percent) v novom prieskume uviedla, že vzhľadom na šírenie koronavírusu by sa mali zrušiť tradičné predvolebné zhromaždenia.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:16