TASR/Evan Vucci
StoryEditor

Nakazili Trumpa úmyselne? Po internete sa šíria fámy o dvojníkovi či skrytom kyslíku

06.10.2020, 08:48
Autor:
ČTKČTK
Trumpovu nákazu a jeho následnú hospitalizáciu sprevádza množstvo nejasností.

Vývoj okolo choroby covid-19 u amerického prezidenta Donalda Trumpa sa rýchlo stal predmetom divokých špekulácií a konšpiračných teórií.

Na internete sa v posledných dňoch šírili dezinformácie o údajnom dvojníkovi šéfa Bieleho domu či o tom, že jeho infekcia bola naplánovaná, uvádza spravodajský web BBC.

​Niektoré príspevky sa vraj zdajú byť politicky motivované, zatiaľ čo situácii nijako nepomáha neprehľadná komunikácia z oficiálnych zdrojov.

Stovky tweetov

Dezinformačná vlna začala prakticky okamžite potom, čo Trump na Twitteri v noci na piatok oznámil, že on i jeho manželka Melania mali pozitívny test na koronavírus.

Podľa denníka The New York Times sa v nasledujúcich hodinách objavili stovky tweetov, ktoré Trumpovo tvrdenie spochybňujú, hoci ho potvrdil jeho lekár Sean Conley.

Niektoré príspevky naznačovali, že Trump sa chce len vyhnúť ďalšie televíznej debate so svojim rivalom Joeom Bidenom alebo na základe vymyslených zdravotných problémov odložiť voľby.

Vystrihnuté zakašľanie 

Fámy spojené s jeho diagnózou mapuje aj web Buzzfeed News, ktorý evidoval už skoro dve desiatky rôznych druhov nepotvrdených, zavádzajúcich či nepravdivých tvrdení.

Podľa jednej zvesti bolo z jedného z videí s Trumpom vystrihnuté zakašľanie, šestica oslovených expertov však pri danom klipe neidentifikovala žiadne stopy po úprave.

BBC si všíma napríklad nepodložené komentáre o tom, že prezident bol nejakým spôsobom úmyselne koronavírusom nakazený pri prvom dueli s Bidenom.

Príspevky v tomto duchu údajne na twitter pridávali stúpenci Trumpovej Republikánskej strany, pričom medzi nimi boli aj majitelia overených účtov s ticísami sledovateľov.

Prezidentov dvojník 

Účty hlásiaci sa k Demokratickej strane zasa propagovali nepotvrdené informácie o tom, že Trump je na tom horšie, než uvádza jeho lekár, a že jeho posledné verejné vystúpenie bola v skutočnosti zinscenované za pomoci dvojníka.

"Ďalšie zvesť, ktorá sa šírila, uvádzala, že prezident na sebe mal skrytú kyslíkovú bombu, keď v piatok opúšťal Biely dom," dodáva BBC.

Konšpiračné teórie stranou, Trumpovu nákazu a jeho následnú hospitalizáciu sprevádza množstvo nejasností a počínanie jeho lekára Conleyho špekulácie len priživovalo.

V sobotu Conley odmietal oznámiť, či Trump dostal kyslíkovú terapiu, neskôr sa ukázalo, že to tak bolo. V pondelok prezidentov lekár zase neodpovedal na opakované otázky ohľadne toho, kedy mal Trump naposledy negatívny test na vírus SARS-CoV-2.

Trump v pondelok večer opustil vojenskú nemocnicu u Washingtone, kde sa viac ako tri dni liečil. Z infekcie sa má naďalej zotavovať v Bielom dome.

01 - Modified: 2020-10-05 05:57:20 - Feat.: 0 - Title: Trump nakrátko opustil nemocnicu. Vôbec sa nepoučil, mohol ohroziť druhých, reagujú kritici 02 - Modified: 2020-10-05 19:26:58 - Feat.: 0 - Title: "Cítim sa dobre, covidu sa nebojte." Trumpa prepustia z nemocnice 03 - Modified: 2020-10-06 05:22:31 - Feat.: 0 - Title: Trump sa po nákaze koronavírusom vrátil do Bieleho domu
01 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 02 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 03 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 04 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:21