Reuters
StoryEditor

Ruský robot rozpútal škandál. Kozmonautov obvinil z opilstva, tí sa chcú súdiť

13.10.2020, 07:55
Autor:
ČTKČTK
Robot Fjodor zdôraznil, že roboti nepodliehajú slabostiam a neporušujú zákaz konzumácie alkoholu na vesmírnej stanici.

Človeku podobný ruský robot Fjodor, ktorý vlani na týždeň navštívil Medzinárodnú vesmírnu stanicu, rozpútal škandál, keď ruských kozmonautov obvinil z opilstva na palube ISS.

Urazení dobyvatelia vesmíru, ktorí medzitým prestúpili do ruskej politiky, sa chcú súdiť, informoval spravodajský server Newsru.com.

Android Fjodor zatiaľ prišiel o svoj účet na twitteri. O jeho obsahu server informoval s upozornením, že správa je určená čitateľom starším ako šestnásť rokov.

Kritika na twitteri 

"Moja mienka o ľuďoch nie je práve vysoká," poznamenal v jednom z posledných príspevkov Fjodor, ktorý je vybavený umelou inteligenciou.

"Pozrite sa na troch kozmonautov, ktorí tvorili posádku v roku 2014. (Maxim) Surajev, prezývaný Limonádový Joe, (Alexander) Samokuťajev, zvaný Autokuťajev, a (Jelena) Serovová. Vo videu Serovová hovorí o tigroch (preboha, k čomu tu sú tigre ?) a ostatní sú opití," poznamenal robot.

V nasledujúcom príspevku zdôraznil, že "na rozdiel od Surajeva a Samokuťajeva" roboti nepodliehajú slabostiam, neporušujú zákaz konzumácie alkoholu na vesmírnej stanici a nevykladajú nezmysly, ale bez povšimnutia plnia svoje letové úlohy a nesnažia sa dezertovať z oddielu kozmonautov do parlamentu.

Fjodor sa súčasne domáhal návratu na obežnú dráhu, pretože sa vtedy so svojimi úlohami vyrovnal lepšie "než tí poslanci".

Kozmonauti sa chcú súdiť 

Newsru upozornil, že robotove výpady na twitteri nasledovali po tom, čo sa Surajev na twitteri ospravedlnil prvému kozmonautovi sveta Jurijovi Gagarinovi za zaostávanie Ruska za Spojenými štátmi.

"Obrátim sa na súd. Sme hrdinovia Ruska, poslanci a nejaký darebák o nás takto píše? To je na súd," vyhlásil Samokuťajev, ktorý si na nadávanie na sociálnych sieťach už sťažoval šéfovi ruskej vesmírnej agentúry Dmitrijovi Rogozin, ktorý vraj vôbec netušil, čo sa deje.

Alkohol sa podľa bývalého kozmonauta na obežnej dráhe vôbec nemôže vyskytnúť: jednak je zakázaný, jednak sú v ruskom úseku ISS namontované snímače, ktoré by hneď vyvolali poplach.

A natáčanie videopríspevku k tigrom stálo kozmonautov "tri dni driny a dve bezsenné noci", než sa odhodlali požiadať kolegyňu, aby ten "hlúpy scenár prečítala".

Roskosmos uistil, že nemá nič spoločné s Fjodorovým účtom, ktorý "nevyjadruje oficiálne stanovisko".

Server pripomenul, že riaditeľ Rogozin vlani pripustil, že netuší, kto na twitteri menom Fjodora píše, a pripustil, že ide možno o robotovo dielo.

Účet každopádne zriadil Roskomos ešte pred Fiodorovou vesmírnou misiou, ktorá vraj nepredstavovala žiadny veľký úspech - už kvôli problémom pri pripojení vesmírnej lode s androidom k ISS - a kozmonauti mali k Fjodorovi výhrady.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:22