AP/TASR
StoryEditor

Európske mocnosti odsúdili ruský útok na Ukrajinu: Doženieme Kremeľ k zodpovednosti

24.02.2022, 06:20
Autor:
ČTKČTK
Francúzsko sľúbilo, že bude ďalej poskytovať Ukrajine ekonomickú a finančnú podporu a vojenské vybavenie.

Ruský prezident Vladimir Putin si začatím nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie, uviedol dnes na twitteri britský premiér Boris Johnson.

Nemecký kancelár Olaf Scholz označil kroky Ruska za hrubé porušenie medzinárodného práva a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila svoje vojenské operácie.

Francúzsko sľúbilo, že bude ďalej poskytovať Ukrajine ekonomickú a finančnú podporu a vojenské vybavenie. Ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau.

Podľa nemeckého kancelára Scholza je dnešok "strašným dňom pre Ukrajinu a temným dňom pre Európu". "Naša solidarita je s Ukrajinou a jej obyvateľmi," dodal vo vyhlásení.

Kancelár sa dnes chystá rokovať s partnermi v skupine vyspelých krajín G7, NATO a EÚ o ďalších krokoch. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským "zopakoval podporu Ukrajine, jej zvrchovanosti a územnej integrite", uviedol Elyzejský palác.

"Ocenil aj chladnokrvný postoj ukrajinského prezidenta v súčasnej situácii," dodal. Podpora, ktorú môže Európska únia poskytnúť Ukrajine, bude podľa Macrona predmetom dnešného mimoriadneho summitu Únie v Bruseli.

"Prezident Putin si začatím nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie," napísal na twitteri britský premiér Boris Johnson.

"Spojené kráľovstvo a jeho spojenci rázne odpovedia," dodal s tým, že s ukrajinským prezidentom už hovoril o ďalších krokoch. "Ostro odsudzujeme neoprávnený útok Ruska na Ukrajinu," napísala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"V týchto temných časoch sa naše myšlienky obracajú k Ukrajine a nevinným ženám, mužom a deťom, ktoré čelia tomuto nevyprovokovanému útoku a boja sa o svoje životy. Doženieme Kremeľ k zodpovednosti," dodala.

Útok na Ukrajinu odsúdila aj Kanada. "Kanada rezolútne odsudzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzýva Rusko, aby okamžite ukončilo všetky nepriateľské a provokatívne akcie proti Ukrajine a stiahlo svoje vojenské sily z jej územia," povedal kanadský premiér Justin Trudeau. Zdôraznil pritom, že Rusko ponesie za svoje akcie vážne následky.

01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:03