Reuters
StoryEditor

Babiš predložil návrh na Prymulovo odvolanie, Zeman ho údajne akceptuje

23.10.2020, 17:58
Autor:
TASRTASR
Český premiér navrhol Romanovi Prymulovi možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov.

Český premiér Andrej Babiš predložil v piatok prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Romana Prymulu. Navrhol mu aj Prymulovho nástupcu, ktorého Zeman prijme v utorok. Informovala o tom o tom spravodajská televízia ČT24.

Babiš dúfa, že vo štvrtok bude môcť nového ministra zdravotníctva uviesť do funkcie. Meno svojho nominanta neprezradil.

​Premiér si zároveň myslí, že Zeman jeho návrh na odvolanie Prymulu prijme. Prymulovi navrhol možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov.

"Podľa ústavy mám právo navrhnúť odvolanie (ministra) a pán prezident to akceptoval," hoci má na niektoré otázky iný názor, vyhlásil Babiš po piatkovej schôdzke s prezidentom v Lánoch, na ktorej preberali výmenu ministra zdravotníctva, informoval server Novinky.cz.

Český minister zdravotníctva Roman Prymula odmietol rezignovať po tom, ako ho na tento krok v piatok vyzval premiér Andrej Babiš. České médiá totiž v piatok ráno informovali, že prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek spolu s Prymulom navštívili aj napriek vládnym opatreniam jednu z pražských reštaurácií. Faltýnek už svoju rezignáciu odovzdal premiérovi a predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi.

Minister Prymula na tlačovej konferencii vyhlásil, že žiadne pravidlá neporušil a odstúpiť nehodlá. Na odchod z funkcie ho Babiš vyzval s tým, že ak tak nespraví, sám navrhne jeho odvolanie.

Prymula spresnil, že jeho rozhovor s Faltýnkom sa neuskutočnil v salóniku reštaurácie, ale v súkromnom priestore Vyšehradskej kapituly. Tá sa ale od tvrdenia ministra zdravotníctva dištancovala, uvádza spravodajský portál Novinky.cz.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:55