StoryEditor

Castro sa ukázal ľudu

Kubánsky vodca Fidel Castro sa znovu ukázal svojmu ľudu, aj keď len v televízii. "Som tu," vyhlásil jednoducho 81-ročný vodca asi v hodinovom, vopred natočenom rozhovore, ktorý cez víkend odvysielala kubánska televízia.

Castro sa v rozhovore, aj keď veľmi pomaly, vyjadroval k svetovému dianiu, studenej vojne a ku globálnej ekonomike. Od svojho posledného rozhovoru v televízii v júni bol trochu schudnutý.
Kubánsky vodca sa ako vždy nevyhol kritike svojho najväčšieho nepriateľa Spojených štátov. Varoval pred tým, aby americký prezident George W. Bush rozpútal vojnu s Iránom a upozornil tiež na vysoké náklady irackého konfliktu.
O aktuálnosti rozhovoru svedčili aj pasáže z knihy bývalého guvernéra americkej centrálnej banky Alana Greenspana, ktoré Castro čítal. Kniha vyšla len minulý týždeň a Greenspan v nej kritizuje okrem iného zbytočne vysoké výdavky americkej armády. Kubánsky vodca spomenul aj klesajúcu hodnotu dolára oproti euru a ceny ropy. "Včera bolo euro za 1,41 dolára. Ropa, myslím si, približne 84 dolárov za barel," povedal Castro.
Kubánci, ktorí žiju v exile v americkom Miami, však boli údajne Castrovým vystúpením sklamaní a takisto pochybujú o autenticite rozhovoru. "To mohlo byť pred šiestimi mesiacmi alebo pred rokom," vyhlásila Victoria Martinezová, podľa ktorej Fidelov prejav pôsobil nesúvislo.
Kubánsky diktátor sa minulý rok v lete podrobil vážnej operácii a ľudu sa ukazuje len sporadicky v televízii. Právomoci dočasne odovzdal do rúk svojho brata Raúla. Od marca však pravidelne hlási verejnosti prostredníctvom svojich reflexii, ktoré publikujú miestne denníky. Väčšina z nich reaguje na udalosti na medzinárodnej scéne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:39