TASR/Ronald Zak
StoryEditor

Slovák žijúci vo Viedni: K útokom došlo v "Bermudskom trojuholníku," v centre bolo veľa ľudí

03.11.2020, 08:13
Autor:
TASRTASR
Braňo sa niekoľko minút pred incidentom vracal domov metrom v okolí Schwedenplatz.

V centre Viedne v prvom obvode, kde v pondelok večer došlo k teroristickým útokom, bolo oveľa viac ľudí, ako posledné dni.

Dôvodom bolo najmä to, že ľudia chceli ešte využiť služby barov a reštaurácií pred lockdownom, ktorý začal platiť po pondelkovej polnoci. Okrem toho bolo príjemné počasie. Svoj názor uviedol pre TASR Slovák Braňo, ktorý dlhé roky pracuje a žije vo Viedni.

V lokalite útokov sa nachádzajú najmä banky a iné inštitúcie a ide o drahšiu štvrť. Celý prvý obvod bol poznačený následkami pandémie koronavírusu a to prirodzene poznačilo gastronómiu a hotelierstvo.

"K útokom došlo v tzv. Bermudskom trojuholníku - sú tam skôr priemerné reštaurácie. Ďalšie miesta útokov polícia najskôr nešpecifikovala," povedal a dodal, že niekoľko minút pred incidentom sa vracal domov metrom v okolí Schwedenplatz.

Zamestnanci neprídu do práce

​Jeho priateľ, tiež Slovák, ktorý býva v tesnej blízkosti útoku, bol práve von so psom a na pokyny a výzvy polície sa okamžite vrátil domov.

Braňo dodal, že vedenie spoločnosti, pre ktorú pracuje, už nariadilo, aby ani zamestnanci, ktorí nemali doteraz home office, neprišli v utorok do práce.

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra.

Člen Islamského štátu

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom a páchateľ bol čelnom Islamského štátu. Potvrdení sú štyria mŕtvi, z toho jeden je útočník, a viacero ťažko zranených.

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočníci strieľali z automatických zbraní. Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených 15 osôb.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 03 - Modified: 2024-02-29 20:18:28 - Feat.: - Title: Vo Viedni je 17-členný gang podozrivý zo sexuálneho zneužívania 12-ročného dievčaťa 04 - Modified: 2024-02-24 13:34:28 - Feat.: - Title: Prestáva byť Viedeň bezpečným mestom? Len za tento piatok bolo vo Viedni zabitých päť žien, všetko boli násilné vraždy 05 - Modified: 2023-12-17 15:30:55 - Feat.: - Title: GALÉRIA New York, Londýn, Vietnam. Takto vyzerá vianočná výzdoba v mestách, ktoré si už možno navštívil počas roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:37