Reuters
StoryEditor

Ekonomika, migrácia, zbrane či zahraničná politika. Aké má Biden názory na kľúčové otázky?

07.11.2020, 18:34
Autor:
ČTKČTK
Joe Biden bol podľa amerických médií zvolený 46. prezidentom USA. Prinášame výber jeho názorov na niektoré témy.

Ekonomika

Zrušil by daňové škrty republikánov z roku 2017 pre najbohatších a korporácie (zvýšenie daní by podľa neho malo vplyv iba na tých, ktorí zarábajú cez 400-tisíc dolárov ročne). Súčasne by chcel zaviesť korporátnu daň vo výške 28 percent, čo je menej, než bolo pred škrtmi. Biden podporuje zvýšenie minimálnej hodinovej mzdy na 15 dolárov (v súčasnosti je mzda vo výške 7,25 dolára).

Koronavírus

Zriadil by program trasovania kontaktov (z tohto dôvodu by najal až 100-tisíc pracovníkov) a najmenej desať testovacích centier v každom americkom štáte, zaistil by tiež testovanie pre obyvateľov zdarma. Biden hovorí, že "na rúškach záleží". Uznávaného experta Bieleho domu na boj s koronavírusom Anthonyho Fauciho, ktorého prezident Donald Trump označil za pohromu, by vo funkcii ponechal.

Zmena klímy

Ako už skôr avizoval, USA by sa mali opäť pripojiť k parížskej dohode o klíme, od ktorej krajiny odstúpila za Trumpovej vlády. Bidenovým cieľom je výrazne obmedziť emisie oxidu uhličitého do roku 2050. Fosílne palivá by podľa neho mali byť nahradené obnoviteľnými zdrojmi energie, USA by mali postupne obmedziť emisie na nulu. Ukončil by tiež subvencie pre podniky vyrábajúce fosílne palivá.

Zdravotná starostlivosť

Chcel by zachovať a rozšíriť systém zdravotného poistenia z doby predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu, známy ako Obamacare. Balíček, ktorý poskytol zdravotné poistenie miliónom Američanov, čelí od svojho zrodu útokom najmä od konzervatívnych zákonodarcov. Prezident Trump sa usiloval o zneplatnenie tohto systému poistenia, tvrdil, že je príliš drahý, iná alternatíva však zavedená nebola.

Zahraničná politika

Rád by napravil vzťahy s americkými spojencami, najmä v rámci NATO, a zmenil niektoré rozhodnutia súčasného šéfa Bieleho domu. Obnovil by napríklad členstvo USA v Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), ktorá podľa Trumpa v čase pandémie zlyhala. USA by sa pod Bidenovým vedením mohli za určitých podmienok vrátiť k jadrovej dohode medzi svetovými mocnosťami a Iránom. Trump od nej odstúpil a na Teherán uvalil tvrdé ekonomické sankcie.

Biden by zrušil jednostranné clá s Čínou. Americké veľvyslanectvo v Izraeli by ponechal v Jeruzaleme. Vrátiť ambasádu späť do Tel Avivu, odkiaľ ju nechal presunúť Trump, by podľa Bidena mierovému procesu neprospelo. Pri vyjednávaniach medzi Izraelom a Palestínou by sa Biden zrejme usiloval o návrat k tradičnej pozícii nestranného sprostredkovateľa.

Boj s rasovými nerovnosťami

V tejto veci sa ostro vymedzil voči Trumpovi, ktorého viní z rozdúchavania rasových nepokojov v krajine. Biden predstavil plán, ktorý predpokladá podporu malým podnikateľom z radov Afroameričanov i dostupnejšie bývanie pre príslušníkov menšín. Ako tiež uviedol v poslednej predvolebnej debate kandidátov, snažil sa zmeniť zákony o trestoch za drogy, ktoré neúmerne poškodili Afroameričanov.

Migračná politika

Zvýšil by limity pre prijímanie prisťahovalcov, posilnil by financovanie azylových súdov a zastavil by oddeľovanie detí od rodičov, ktorí sa do USA snažia preniknúť nelegálne. Vyčlenil by štyri miliardy dolárov na pomoc stredoamerickým štátom Salvádoru, Guatemale a Hondurasu, z ktorých je migrácia do USA najsilnejšia.

Zbrane

Navrhol zákazať útočné zbrane, je pre väčšiu kontrolu. Uľahčil by žalovanie výrobcov a predajcov zbraní z nedbanlivosti.

01 - Modified: 2020-11-05 20:37:43 - Feat.: 0 - Title: Biden nezastupuje proletariát, je len jedinou alternatívou Trumpa 02 - Modified: 2020-11-05 21:35:42 - Feat.: 0 - Title: Odborník o voľbách v USA: Je len málo prezidentov, ktorí neobhájili svoj post 03 - Modified: 2020-11-05 22:08:07 - Feat.: 0 - Title: Expert pre HN o Bidenovi: Vyhráva len preto, že nie Trump 04 - Modified: 2020-11-07 18:30:36 - Feat.: 0 - Title: Výsledky prezidentských volieb v USA: Bidena vyhlásili za víťaza. Nie je koniec, reaguje Trump
01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:56