Reuters
StoryEditor

Trump s Aljaškou získal ďalšie miesto v senáte. Republikáni sú jeden hlas od väčšiny

11.11.2020, 16:43
Autor:
TASRTASR
Bez odobrenia hornej komory amerického Kongresu nemôže prejsť žiadny zákon. Senát má zároveň právomoc schvaľovať prezidentových nominantov .

Americký prezident Donald Trump porazil svojho súpera a novozvoleného prezidenta Joea Bidena v štáte Aljaška. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu Edison Research.

Za víťaza v štáte Aljaška Bidena medzitým vyhlásili aj televízie CNN a NBC News.

Trump výsledok stále neuznal 

Trump, republikán, stále neuznal výsledky prezidentských volieb, ktoré sa konali minulý týždeň v utorok a podľa viacerých svetových médií v nich zvíťazil jeho demokratický rival Joe Biden, keď získal 270 voliteľských hlasov potrebných pre celkové víťazstvo.

Ziskom troch hlasov voliteľov za Aljašku sa však nezmení výsledok prezidentských volieb z 3. novembra.

Biden medzitým vyhlásil, že Trumpove odmietanie uznať výsledky volieb je "trápne" a na jeho odkaze zanechá hanebnú stopu.

"Úprimne si myslím, že je to trápne. Neviem, ako to mám povedať taktne - neprispeje to k prezidentovmu odkazu," povedal Biden na margo Trumpovho postoja.

Ďalšie kreslo v senáte

Republikánska strana po víťazstve na Aljaške v stredu získala ďalšie kreslo v Senáte. Víťazstvo na Aljaške posúva republikánske spektrum v hornej komore Kongresu na pozíciu o jeden hlas od dosiahnutia väčšiny.

Súčasný senátor za štát Aljaška Dan Sullivan bol poľahky znovu zvolený so ziskom 57 percent hlasov, uviedli spravodajské stanice CNN a NBC News.

Republikáni majú teraz v 100-člennom Senáte 50 kresiel, demokrati o dva mandáty menej. Dve kreslá sú stále neobsadené; o ich obsadení sa rozhodne 5. januára v južanskom štáte Georgia.

Demokrati by museli získať obe tieto kreslá, aby sa vyrovnali s republikánmi a dali Bidenovi väčší priestor na realizáciu jeho politiky. Hlas Bidenovej viceprezidentky Kamaly Harrisovej by rozhodoval v prípade patovej situácie, keď by sa hlasovanie v Senáte skončilo v pomere 50:50.

Bez odobrenia hornej komory amerického Kongresu nemôže prejsť žiadny zákon. Senát má zároveň právomoc schvaľovať prezidentových nominantov - jeho ministrov, veľvyslancov či sudcov, a to najmä tých na Najvyššom súde.

Ak Senát zostane republikánsky, Biden, ktorý v ňom zasadal 36 rokov, bude musieť využiť svoje zručnosti pri dosahovaní kompromisov a vyjednávanie, konštatuje AFP.

Bidenovo víťazstvo 

Biden sa v sobotu stal víťazom amerických prezidentských volieb po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia.

Bývalý viceprezident tým presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov, ktorú potreboval na potvrdenie víťazstva.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Biden má tesný náskok v štáte Georgia. Po spočítaní 99 percent voličských hlasov vedie so ziskom 49,5 percenta pred Trumpom, ktorý má zatiaľ v Georgii 49,2 percenta hlasov.

Novozvolený prezident si udržuje tesný náskok aj v Arizone, kde po spočítaní 99 percent hlasov vedie nad Trumpom o 0,4 percentuálneho bodu.

01 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 05 - Modified: 2024-04-12 20:31:57 - Feat.: - Title: Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael, ale "nebude úspešný"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:33