StoryEditor

Bojovať proti blbosti sa dá zvýšením práv voličov, tvrdí Zeman

29.12.2008, 07:51
Autor:
TASRTASR
Bývalý český premiér a expredseda ČSSD Miloš Zeman mieni bojovať proti blbosti v českej politike. V relácii Partia TV Prima povedal, že jediný spôsob, ako sa postaviť proti blbosti, je rozšíriť práva voličov na úkor práv politikov.

Podľa neho to možno uskutočniť tromi spôsobmi. Po prvé navrhuje zvýšiť rolu preferenčných hlasov, aby si voliči mohli na kandidátke vybrať politika, ktorého naozaj chcú. Ďalej by rozšíril práva voličov zväčšením počtu volebných krajov, čo by viedlo k nižšiemu počtu kandidátov na kandidátnych listinách a k lepšej orientácii voličov.

Tretím bodom Zemanovho návrhu je takzvané "panašovanie". Tento termín Zeman vysvetlil divákom i moderátorovi relácie ako možnosť voľby širšieho spektra osobností z kandidátok viacerých politických strán, teda voľby naprieč politickými stranami.

Tento systém je v súčasnosti uplatňovaný iba v komunálnych voľbách, Zeman by si však želal, aby sa takto volilo aj vo voľbách krajských a celoštátnych.

Skôr než vyvolať predčasné voľby, by sa mali českí politici snažiť zmeniť volebný systém. "Zmena volebného systému by mala objektívne viesť k tomu, že rovnako ako v USA, Británii, ale koniec koncov aj v západnej Európe, kde je to formou blokov politických strán, tu bude silná ľavica a silná pravica. A tie minoritné strany vymiznú z našej politickej scény aj tým, že niektoré aspekty ich programu si veľké strany osvoja," ukončil Zeman.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:00