Reuters
StoryEditor

Trump omilostil svojho poradcu. Vyšetrovala ho FBI

25.11.2020, 22:30
Autor:
ČTKČTK
Flynna vypočúvala v januári roku 2017 FBI v rámci vyšetrovania vplyvu Ruska na prezidentské voľby.

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteri oznámil, že omilostil svojho niekdajšieho bezpečnostného poradcu Michaela Flynna, ktorý sa na konci roku 2017 priznal, že klamal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie.

Ten ho vypočúval v rámci vyšetrovania údajného vplyvu Ruska na prezidentské voľby v roku 2016. Flynn doteraz nebol odsúdený. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Je mi veľkou cťou oznámiť, že generál Michael T. Flynn bol plne omilostený. Gratulácia generálovi Flynnovi a jeho skvelej rodine, viem, že teraz budete mať naozaj fantastické Vďakyvzdanie!" napísal dnes Trump na twitteri.

Trump Flynna prepustil v roku 2017, keď vyšlo najavo, že poradca klamal o svojich kontaktoch s niekdajším ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakem.

Jeho hovor zachytili americké tajné služby, Flynn však kontakt verejne poprel a klamal o ňom takisto viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

Ministerstvo spravodlivosti sa následne začalo obávať, že by mohol byť Flynn náchylný k vydieraniu, čím by bola ohrozená americká bezpečnosť.

Flynna vypočúvala v januári roku 2017 FBI v rámci vyšetrovania vplyvu Ruska na prezidentské voľby.

Poradca sa neskôr v snahe uzavrieť dohodu so zvláštnym vyšetrovateľom Robertom Mueller priznal ku klamstvu. Na začiatku tohto roka sa ale Flynnovi právnici začali pokúšať o stiahnutie priznania a odstúpenia od dohody s Mueller.

Tvrdili, že sa prokuratúra dopustila v kauze pochybenia. V kontroverznom kroku potom prokurátor vymenovaný Trumpovým blízkym spojencom a ministrom spravodlivosti Williamom Barra odporučil, aby úrady prestali Flynna stíhať, pretože jeho výsluch z januára 2017 podľa nich nebol odôvodnený a nesúvisel s predmetom samotného vyšetrovania.

Sudca Emmet Sullivan však nechcel nezvyčajné žiadosti ministerstva len tak vyhovieť a žiadal podrobnejšie preskúmanie prípadu. Flynnovi právnici potom začali jeho rozhodovanie napádať na odvolacom súde. Ten sa v auguste priklonil na Sullivanovu stranu.

O chystanej milosti pre Flynna písal už dávnejšie server Axios s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Udelenie milosti Flynnovi podľa neho znamená, že do jeho záležitosti už ďalej nebudú môcť porozprávať súdy ani ministerstvo spravodlivosti po tom, čo sa v januári podľa všetkého stane prezidentom demokrat Joe Biden.

01 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 02 - Modified: 2024-02-27 08:46:57 - Feat.: - Title: Falošné informácie mal aj od ruskej rozviedky. Informátorovi, ktorý mal klamať o Bidenovi, zamietli kauciu 03 - Modified: 2024-02-15 06:36:02 - Feat.: - Title: Ženy žalujú FBI pre zlyhanie v prípade sexuálneho delikventa Epsteina 04 - Modified: 2023-12-20 20:27:25 - Feat.: - Title: FBI dopadla hackerskú skupinu, ktorá zaútočila aj na český Newton 05 - Modified: 2023-12-15 07:48:43 - Feat.: - Title: Najprv ho vyšetroval, potom pral jeho peniaze. Bývalého agenta FBI odsúdili za napomáhanie ruskému oligarchovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:25