TASR/AP
StoryEditor

Rusko ukáže maďarským odborníkom, ako sa vyrába vakcína Sputnik V

27.11.2020, 13:10
Autor:
ČTKČTK
Ruský minister prisľúbil, že po návšteve maďarských odborníkov dodá Moskva Budapešti prvú várku vakcíny.

Rusko predvedie maďarským lekárom a ďalším odborníkom zo zdravotníctva výrobný proces ruskej vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Szijjártó na spoločnej konferencii s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom uviedol, že avizovaný krok by mohol urýchliť rozhodovanie maďarských úradov o možnom použití vakcíny v Maďarsku.

​Muraško prisľúbil, že po návšteve maďarských odborníkov, ktorá sa uskutoční budúci týždeň, Moskva Budapešti dodá prvú várku vakcíny.

"Zatiaľ nie je jasné, kedy bude každá z (vyvíjaných) vakcín k dispozícii vo veľkom množstve. Preto by bolo nerozumné nechať si niektorú z možností ujsť," povedal Szijjártó.

Maďarský minister zahraničia už skôr podľa Reuters oznámil, že Maďarsko začne v decembri dovážať malé množstvo ruskej vakcíny, ktorá sa v krajine bude testovať.

Ruská vakcína by sa podľa dnešného oznámenia mala vyrábať v Indii. Na twitterovom účte vakcíny sa objavila správa, že indická farmaceutická spoločnosť Hetero sa po dohode s Ruským fondom priamych investícií chystá ročne vyrobiť vyše 100 miliónov jej dávok.

Vakcínu Sputnik V, ktorú pomenovali po slávnej ruskej družici, vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja. Preparát schválili ruské úrady v auguste. Na očkovanie sú potrebné dve dávky. Ruské úrady najskôr ohlásili, že Sputnik V dosahuje účinnosť až 92 percent, neskôr číslo zvýšili na 95 percent.

Vakcína, ktorá má viacero kritikov, zatiaľ prechádza treťou fázou klinického testovania. Hromadné očkovanie v Rusku zatiaľ ešte nezačalo, aj keď už prebieha vakcinácia takzvaných rizikových skupín, medzi ktorými sú lekári a učitelia.

Rusko okrem Sputnika V už schválilo aj vakcínu zo sibírskeho strediska Vektor, ktorá sa nazýva EpiVakKorona. Tretiu očkovaciu látku sa podľa šéfa Kremľa v blízkej dobe chystá schváliť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:00