Reuters
StoryEditor

Po útoku zomrel popredný iránsky vedec. Vedenie krajiny ukazuje na Izrael

27.11.2020, 16:04
Autor:
ČTKČTK
Svedkovia najprv počuli výbuch a potom streľbu.

Prominentný iránsky nukleárny fyzik Mohsen Fachrízádeh podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri dnešnom útoku neďaleko Teheránu. Informovali o tom iránske štátne médiá. Západné zdroje Fachrízádeha označujú za šéfa iránskeho programu jadrových zbraní.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa vo svojej reakcii na twitteri naznačil, že je za útokom Izrael.

"Zdravotníckemu tímu sa ho bohužiaľ nepodarilo priviesť späť k životu a tento manažér a vedec sa pred niekoľkými minútami stal mučeníkom," oznámili iránske štátne médiá, ktorá citovala vyhlásenie ministerstva obrany. Vo vyhlásení sa o Fachrízádehovi hovorí ako o šéfovi organizácie pre výskum a inovácie ministerstva obrany.

Varovanie Izraela

Na Fachrízádeha v jednom zo svojich vystúpení o iránskom jadrovom programe upozornil v roku 2018 izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Toto meno si zapamätajte," poznamenal pred dvoma rokmi Netanjahu. 

Izraelu sa pripisujú vraždy niekoľkých iránskych jadrových odborníkov, k dnešnému incidentu sa Netanjahuov úrad zatiaľ nevyjadril.

"Teroristi dnes zavraždili významného iránskeho vedca. Fakty svedčia o úlohe Izraela a poukazujú na páchateľa a ich zúfalé vojnové štvanie. Irán vyzýva svet a najmä Európsku úniu, aby ukončila trestuhodnú politiku dvojakého metra a odsúdila tento čin štátneho terorizmu," napísal Zarifa.

Útok na auto s Fachrízádehom a jeho ochrankou bol spáchaný v meste Ábsard, východne od Teheránu. Svedkovia najprv počuli výbuch a potom streľbu. Okrem Fachrízádeha boli zranení aj jeho strážcovia a všetci boli prevezení do nemocnice.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery Nissanu s prostrielaným čelným sklom a tiež krvavé škvrny v jeho okolí. K útoku sa nikto neprihlásil, väčšina iránskych médií však pripomenula Netanjahuove slová z roku 2018.

Veliteľ iránskych revolučných gárd oznámil, že Irán v minulosti vraždy svojich jadrových odborníkov pomstil a urobí to aj teraz.

Spojenie s USA

Poradca iránskeho duchovného vodcu Hosejn Dehkání, ktorý chce budúci rok kandidovať v prezidentských voľbách, naznačil spojitosť s Izraelom a tiež s USA. "Sionisti sa snažia v posledných dňoch politického života svojho spojenca zvýšiť tlak na Irán a začať otvorenú vojnu. Vrhnite sa na vrahov tohto mučeníka ako blesk a prinútime ich čin ľutovať," povedal Dehkání.

Pentagon na správu o útoku nereagoval, ale izraelská tlač v minulých dňoch upozornila, že sa izraelská armáda pripravuje na možnosť, že americký prezident Donald Trump pred svojím januárovým odchodom z úradu nariadi útok na Irán.

Medzi izraelským vedením podľa tlače prevláda názor, že posledné týždne Trumpovho úradovania budú "veľmi citlivé" obdobie. USA vyvíjajú na Irán tlak po svojom odstúpení od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe v roku 2018.

V januári americká armáda v Bagdade zabila s pomocou dronu veliteľa zahraničných oddielov IGRC Kásema Solejmáního, čo vyvolalo veľké napätie tiež v Iraku.

Viedol jadrový program

Podľa západných diplomatov viedol Fachrízádeh do začiatku tisícročia iránsky program Amad čiže nádej, ktorý riešil využitie jadrovej technológie v zbrojnom programe.

Podľa iránskej agentúry pre atómovú energiu bol tento program na začiatku tisícročia zrušený. Irán dlhodobo popiera, že sa usiluje o jadrovú zbraň, a všetky svoje jadrové aktivity označuje za mierové.

Netanjahu v roku 2018 povedal, že Iránci v zbrojnom jadrovom programe pokračujú tajne v rámci organizácie zastrešené ministerstvom obrany a označované ako SPND. USA v roku 2008 na Fachrízádeho uvalili sankcie a vlani ich rozšírili na SPND.

01 - Modified: 2022-10-26 20:24:08 - Feat.: - Title: Biden s izraelským prezidentom Herzogom hovoril o iránskom jadrovom programe 02 - Modified: 2022-09-27 05:02:54 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Grossi rokoval s Teheránom o otázkach bezpečnosti 03 - Modified: 2022-09-22 20:40:16 - Feat.: - Title: Izraelský premiér vyzval na dvojštátne riešenie konfliktu s Palestínčanmi 04 - Modified: 2022-09-20 05:11:53 - Feat.: - Title: Irán už lepšiu ponuku na oživenie jadrovej dohody nedostane, tvrdia Paríž a Európska únia 05 - Modified: 2022-09-10 15:51:23 - Feat.: - Title: Irán pokračuje v stupňovaní svojho jadrového programu, kritizujú európske mocnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:36