TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Korčok: Rusko je bezpečnostnou výzvou pre NATO aj Slovensko

01.12.2020, 19:42
Autor:
TASRTASR
Ďalšou témou rokovania ministrov zahraničných vecí bolo Rusko a jeho vplyv na bezpečnosť spojencov z NATO.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok vyjadril v utorok presvedčenie, že silná Severoatlantická aliancia pripravená na výzvy budúceho desaťročia je životným záujmom Slovenska.

Ďalej označil Rusko za bezpečnostnú výzvu pre Alianciu aj pre SR ako jednu z jej členských krajín.

Korčokove vyjadrenia zazneli v prvý deň dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO, ktoré prebieha formou videokonferencie.

Na úvod rokovaní sa ministri venovali odporúčaniam expertov, ktoré upozorňujú na potrebu ďalšej politickej adaptácie Severoatlantickej aliancie v meniacom sa bezpečnostnom prostredí a podčiarkujú potrebu reagovať na budúce, aj nevojenské bezpečnostné výzvy.

Ministri hovorili aj o budúcej podobe výcvikovej misie NATO v Afganistane, o ktorej rozhodnú ministri obrany Aliancie vo februári 2021 po zvážení aktuálnej situácie. V misii Rozhodná podpora (Resolute Support Mission – RSM) aktuálne pôsobí 18 slovenských vojakov.

Ďalšou témou rokovania ministrov zahraničných vecí bolo Rusko a jeho vplyv na bezpečnosť spojencov z NATO. Rusko pre Alianciu, aj pre SR ako jednu z jej členských krajín, predstavuje komplexnú bezpečnostnú výzvu, na ktorú je podľa Korčoka potrebné primerane reagovať.

Spojenci si podľa neho želajú dialóg s Moskvou o témach spoločného záujmu, o čo však musí prejaviť záujem aj ruská strana.

Účastníci videokonferencie diskutovali aj o možnostiach podpory NATO pre partnerov v regióne Blízkeho východu, severnej Afriky a Sahelu.

Vo svojom vystúpení šéf slovenskej diplomacie tiež upozornil na situáciu na západnom Balkáne, ktorú ani po 25 rokoch od podpisu Daytonských dohôd stále nie je možné považovať za stabilizovanú.

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:21