StoryEditor

Z muža číslo dva je jednotka

23.10.2007, 00:00

Nenápadný, trochu nevýrazný, ale elegantný a milý politik. Päťdesiatročný Donald Tusk predseda liberálnej Občianskej platformy, ktorá v nedeľu vyhrala predčasné voľby v Poľsku, bol vždy tak trochu "mužom číslo dva". Ekonomický liberál, v spoločenských témach konzervatívec vraj práve kvôli tichu okolo seba zbieral skôr politické neúspechy. Najskôr v roku 2000 neuspel v boji o lídra na čele Slobodnej únie, v roku 2005 prehral boj s Lechom Kaczynským o prezidentský post. "Patrí k tej mladšej generácií poľských politikov a k národnostnej menšine Kašubov, je z Gdaňska a títo ľudia sú známi ako občianski aktívni a podnikaví," povedala HN poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová, ktorá bola slovenskou veľvyslankyňou v Poľsku a s Tuskom sa stretla. "Je to charizmatický človek, jeho hodnotová orientácia je podobná mojej," uviedol pre HN bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Podľa neho sa už Tusk dávnejšie informoval o rovnej dani aj dôchodkovej reforme u nás. "Teším sa z jeho víťazstva, ale je mi ho aj ľúto, čo všetko ešte musí v Poľsku vykonať," dodal Dzurinda.
Z historika politik
Tusk je známy nielen ako politik, ale aj historik. Napísal sériu kníh o histórii svojho rodiska Gdaňsk. Ako študent sa zapojil do protikomunistického hnutia a stal sa jedným zo spoluzakladateľov Nezávislého študentského zväzu. Po páde komunizmu stál pri zrode Liberálnodemokratického kongresu. V 90. rokoch bol postupne poslancom dolnej komory i senátorom. V rokoch 2001 až 2005 bol vicemaršálkom Sejmu.
Po prehrách v parlamentných i prezidentských voľbách v roku 2005 mnohí Tuska odpísali. V prezidentskom boji mu poškodila informácia, že jeho starý otec bol dobrovoľníkom v nemeckej armáde počas druhej svetovej vojny. Informáciu na neho v predvolebnom boji vytiahol asistent Kaczynského. Neskôr sa ukázala ako nesprávna. Starého otca ako nemeckého občana povolali, ale o 10 dní dezertoval a bojoval po boku Poliakov. Až v týchto voľbách predviedol bojovnosť, ktorá viedla k porážke Kaczynského. "On nebude prebúdzať negatívne emócie ako Kaczynski. Je človek kompromisu, zjednocovania názorov, nepotrebuje sa prezentovať ako Jaroslaw Kaczynski," myslí si Vášáryová.
Nová tvár Poľska
Priaznivcov si Tusk získava i svojím športovým a mladistvým vzhľadom. Rád hrá futbal a počúva džez. "Je to taký racionálny človek. Určite sa necvičí pred zrkadlom, ako bude vystupovať," dodala Vášáryová. Poľsku sľubuje líder platformy hospodársky zázrak a naštartovanie prosperity prostredníctvom zoštíhlenia štátnej správy a zníženia daní. Na rozdiel od dvojičiek Kaczynských sa kamaráti s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Katolík Tusk je ženatý a má dcéru a syna. Erika Mokrá

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:55