Reuters
StoryEditor

Vakcína spoločností Pfizer a BioNTech proti koronavírusu je účinná, tvrdí americký úrad

08.12.2020, 16:11
Autor:
TASRTASR
Je potrebný ďalší výskum potvrdzujúci dôkazy o tom, že vakcína zabraňuje aj tým najhorším prípadom choroby COVID-19, že poskytuje ochranu už po očkovaní prvej z dvoch dávok a že funguje u ľudí, ktorí boli predtým infikovaní.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) v utorok zverejnil dokument, v ktorom uviedol, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločností BioNTech a Pfizer je bezpečná a účinná. Informovala o tom agentúra AFP.

Dokument bol zverejnený dva dni predtým, ako sa zíde poradný výbor FDA, ktorý rozhodne o schválení použitia vakcíny v mimoriadnych prípadoch; kým nebude vydané štandardné povolenie na jej použitie. Vyhlásenie FDA podľa AFP naznačuje, že regulačný úrad je naklonený tejto žiadosti vyhovieť.

​Z dokumentu FDA vyplýva, že údaje od 38-tisíc účastníkov zapojených do testovania vakcíny v USA "naznačujú priaznivý bezpečnostný profil bez identifikovaných konkrétnych bezpečnostných obáv, ktoré by bránili vydaniu EUA (povolenie na núdzové použitie)".

FDA potvrdil, že vakcína od spoločností Pfizer a BioNTech mala 95-percentnú účinnosť, reakcie boli jednotné vo všetkých vekových skupinách a pohlaviach bez ohľadu na ich rasovú príslušnosť, ako aj u ľudí s vážnymi zdravotnými problémami.

FDA uviedol, že je potrebný ďalší výskum potvrdzujúci dôkazy o tom, že vakcína zabraňuje aj tým najhorším prípadom choroby COVID-19, že poskytuje ochranu už po očkovaní prvej z dvoch dávok a že funguje u ľudí, ktorí boli predtým infikovaní.

Britský Úrad pre reguláciu liekov (MHRA) v utorok 2. decembra oznámil, že vakcína od spoločností BioNTech a Pfizer je bezpečná na všeobecné použitie.

Spojené kráľovstvo si objednalo 40 miliónov dávok tejto vakcíny a prvých 800.000 je od utorka k dispozícii pre prvú fázu očkovania.

Británia je prvou západnou krajinou, ktorá v rámci boja proti pandémii začala s rozsiahlym očkovaním svojej populácie. Očkovanie pomocou vlastných vakcín už spustili aj Čína a Rusko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:49