StoryEditor

Prví vyberajú prezidenta poľnohospodári

03.01.2008, 23:00
Autor:
mokmok

Štát Iowa na stredozápade USA považujú skôr za štát demokratov. Reprezentuje vidiecku časť krajiny, kde žije skôr stredná vrstva obyvateľstva.
Je to prvý štát, v ktorom sa koná výber kandidátov na prezidenta. Keby nebolo tejto udalosti, bol by zrejme úplne politicky bezvýznamný. Pre svoju pozíciu na politickom kalendári vie 1,8 milióna voličov v poľnohospodárskom štáte svoj vplyv údajne využiť, pokiaľ ide o záujmy poľnohospodárov.
V debatách počas kampane tu nachádza ohlas najmä federálna podpora pre výrobu etanolu -- produktu zo zŕn. Ašpirujúci prezidentský kandidát si v Iowe dobre rozmyslí, či podporí štátne dotácie na jeho výrobu, alebo stratí životnú podporu obyvateľov Iowy.
Krajine dominujú nekonečné polia kukurice a je tu asi 100-tisíc fariem. Iowa patrí medzi najväčších producentov bravčového a hovädzieho mäsa, kukurice, sóje a obilia.
Jej obyvatelia odmietajú ťažký priemysel a spoliehajú sa na farmárstvo. Po kríze v 80. rokoch minulého storočia, keď klesli ceny za pôdu a produkty a mnoho ľudí opustilo Iowu, sa tu v 90. rokoch ekonomika znovu naštartovala. Teraz zažíva rast technológií a biotechnologického priemyslu. Má nízku nezamestnanosť a dosahuje výborné výsledky v oblasti vzdelania v rámci celých Spojených štátov.
V roku 2004 tu bol boj medzi kandidátmi Georgeom W. Bushom a Johnom Kerrym veľmi tesný -- 50 ku 49.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:43