Reuters
StoryEditor

Báseň, prednesená Erdoganom v Baku, vyvolala konflikt Turecka s Iránom

12.12.2020, 20:36
Autor:
TASRTASR
Verše, ktoré Erdogan predniesol, obsahovali zmienku o tom, ako hranica násilne oddelila územia dávnych Azerov.

Turecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca v Ankare. Dôvodom bola "agresívna" reakcia Iránu na báseň, ktorú turecký prezident Recep Tayyip Erdogan recitoval počas tohtotýždňovej návštevy Azerbajdžanu.

Teherán toto Erdoganovo gesto označil za podporu snáh Azerbajdžanu o zabratie tých častí územia Iránu, ktoré sú obývané Azerbajdžancami/Azermi.

Prevažne azerbajdžanskú populáciu, ktorá hovorí turkickým jazykom, majú tri iránske provincie: Západný Azerbajdžan, Východný Azerbajdžan a Ardabil.

Verše, ktoré Erdogan predniesol, obsahovali zmienku o tom, ako hranica násilne oddelila územia dávnych Azerov.
Riaditeľ komunikačného odboru tureckej vlády Fahrettin Altun vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedol, že Iránci skreslili význam básne, aby takto "podnecovali nezmyselné napätie".

V súvislosti s kauzou v sobotu telefonicky hovorili aj ministri zahraničných vecí Turecka a Iránu. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu svojmu rezortnému kolegovi Mohammedovi Džavádovi Zarífovi povedal, že verejné vyhlásenia prichádzajúce z Teheránu a zamerané na tureckého vodcu sú "nepodložené" a neprijateľné - najmä v situácii, "keď medzi oboma vládami existujú iné komunikačné kanály".

Altun uviedol, že iránsky veľvyslanec v Ankare bol na turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolaný v piatok večer. Stalo sa tak po tom, čo iránske ministerstvo zahraničia predvolalo tureckého veľvyslanca v Teheráne, aby vysvetlil Erdoganove "všetečné a neprijateľné" výroky v Baku.

Podľa Altuna však Erdoganom citovaná báseň "odráža emocionálne skúsenosti národa poškodeného v dôsledku okupácie azerbajdžanských území Arménskom. Neboli v nej žiadne odkazy na Irán".

Erdogan tento týždeň navštívil Baku a zúčastnil sa na vojenskej prehliadke na oslavu nedávnej dohody o prímerí, ktorá Azerbajdžanu po krátkom ozbrojenom konflikte s Arménskom umožnila získať späť kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami Náhorného Karabachu a priľahlými regiónmi.

Teherán a Ankara udržiavajú väčšinou priateľské vzťahy - aj napriek tomu, že v regionálnych konfliktoch nestoja na rovnakých stranách - tak je to napr. v prípade vojny v Sýrii či obchodných sankcií USA proti Iránu.

01 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-16 11:57:35 - Feat.: - Title: Arménsko obvinilo Azerbajdžan z "dokončenia etnických čistiek" 05 - Modified: 2024-04-15 11:44:26 - Feat.: - Title: Azerbajdžan obvinil Arménsko, že vedie mediálnu kampaň na pôde Medzinárodného súdneho dvora
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:03