Reuters
StoryEditor

ANALÝZA: Prípad Hunter Biden je možno väčšia sila, než sa zdalo

15.12.2020, 13:44
Hunter Biden počas rokov prejavil v biznise talent na to, ako sa zapliesť tam, kde mu to prinesie problémy.

Federálne vyšetrovanie Huntera Bidena, syna budúceho prezidenta USA, bude zrejme trochu väčšia sila, než to pôvodne vyzeralo. Ako uviedol rešpektovaný portál Politico s odkazom na "osobu, ktorá má informácie o vyšetrovaní z prvej ruky", Bidena juniora nepreverujú len v jeho domovskom štáte Delaware, ale aj v New Yorku a Washingtone. A nejde len o dane, ale aj o pranie peňazí.

Nikde nie je zatiaľ napísané, že Biden prekročil hranice zákona. Ale faktom je, že vyšetrovanie je celkom široké. Informácie sa dostávajú von po milimetroch, ale posledné správy uvádzajú, že Hunter dostal predvolanie, ktoré sa týka zhruba dvoch desiatok firiem.

​Zaujímavé je, že ide aj o Ukrajinu. Pôvodne to vyzeralo, že všetko sa týka predovšetkým Hunterových čínskych aktivít.

Zatiaľ nie je jasné, prečo to všetko vyšetrovatelia chcú vedieť. Možnosť číslo jedna podľa dohadov amerických médií: môže ísť o niečo väčšie a oni to len maskujú daňami. Možnosť číslo dva: ide im skutočne len o jeho dane, a tak rozhodili doširoka siete, aby skúsili, čo vypláva.

Hunter Biden totiž počas rokov prejavil v biznise talent na to, ako sa zapliesť tam, kde mu to prinesie problémy.

Pracoval pre ukrajinskú Plynársku spoločnosť Burisma, ktorej majiteľ bol obvinený z korupcie. Spojil sa so šéfom čínskej spoločnosti CEFC Jie Ťien-mingom, ktorý bol "poradcom a priateľom" českého prezidenta Miloša Zemana a potom kvôli korupcii zmizol nevedno kam. Jeho ďalší čínsky partner Patrick Ho bol odsúdený za úplatky. Z korupcie bol tiež obvinený rumunský magnát Popoviciu, pre ktorého Hunter pracoval. A za podvod bol odsúdený jeho spoločník Devon Archer.

Ukrajina a Čína môžu byť problém. Biden starší ako viceprezident USA mal na starosti Ukrajinu, kde sa Hunter stal bez akýchkoľvek skúseností členom správnej rady Burismy a bral 50-tisíc dolárov mesačne. Keď chcel ukrajinský generálny prokurátor vyšetrovať Burismu z korupcie, starší Biden donútil Kyjev k jeho vyhodeniu ultimátom, že inak Ukrajina príde o miliardy americkej pomoci.

S Čínou išlo o niečo iné. Hunter bol v spoločných firmách s čínskymi pološtátnymi aj štátnymi spoločnosťami. Nebol v tom z rodiny sám. A ako sa ukazuje, užívali si hotely, nákupy a letenky za čínske peniaze. Cez víkend vyšlo najavo, že keď Hunter v roku 2017 prenajímal kancelárske priestory pre spoločnú firmu s Číňanmi, požiadal správkyňu aj o kľúče pre svojho otca, jeho manželku a strýka, ktorí tam budú so svojou nadáciou "naši kancelárski kolegovia". Problém je, že Čína je považovaná za strategického rivala USA, a tak medzi republikánmi padajú slová o tom, že Bidenovci by mohli byť Čínou vydierateľní.

Republikáni sa tiež rozčuľujú, že ministerstvo spravodlivosti držalo pred voľbami vyšetrovanie v tajnosti. Veria totiž, že keby verejnosť o všetkom vedela, mohli voľby dopadnúť inak. Ale to je len "keby", ktoré je pri polarizácii, akú Trump vzbudzoval, dosť nepravdepodobné.

Každopádne vznikla ironická situácia: demokrati niekoľko rokov tvrdili, že sa Trump zaplietol s Rusmi, a hoci nemali jediný dôkaz, médiá toho boli plné, zatiaľ čo pred voľbami sa snažili pochovať správu o Hunterových pletkách s Číňanmi, hoci bola vystužená vierohodne pôsobiacimi faktami. Viac-menej to pokračuje: stanica CNN, ktorá spolu s Facebookom a Twitterom informácie o Hunterovi úmyselne zamurovala, v nedeľu karhala Fox News, že zničila svoju vierohodnosť tým, že mu venuje príliš veľký význam, keď hlavný je predsa koronavírus.

Ako sa ukazuje, obavy, že Hunterove obchodné pokusy a lobovanie sú neriadená strela, mal už Barack Obama. New York Times napísal, že už v kampani v roku 2008 o tom s Bidenom starším hovorili, ale ten "vybuchol hnevom".

Vyšetrovanie nemožno odbiť ako pomstu Donalda Trumpa za prehraté voľby. Začalo už v roku 2018, kedy Joe Biden nebol ešte ani kandidátom. V tej dobe to vyzeralo, že voľby bude pravdepodobne sledovať len pri televízii.

A teraz to vyzerá, že jeho vláda, až ju bude ako prezident viesť, bude vyšetrovať jeho syna.

Nebolo by to prvýkrát, čo mal americký prezident ťažkosti s rodinou. Richard Nixon dokonca dal súhlas ministrovi spravodlivosti s odpočúvaním vlastného brata Donalda kvôli jeho podozrivým obchodom. A Jimmy Carter išiel osobne vypovedať pod prísahou pri vyšetrovaní podivného podnikania svojho brata Billyho s Líbyou.

A ešte jedna vec. Ukazuje sa, že dane sú ako smrť, pretože zrovnajú všetkých bez rozdielu: ten istý prokurátorský úrad, južný obvod na Manhattane, ktorý teraz vyšetruje dane Huntera Bidena, už si kvôli daniam po dlhšom preklepávaní brúsi zuby tiež na Donalda Trumpa.

01 - Modified: 2020-12-07 20:51:51 - Feat.: 0 - Title: Irán, Biden, bomby a rakety 02 - Modified: 2020-12-09 21:20:22 - Feat.: 0 - Title: Bidenovho syna preverujú úrady, pre daňové záležitosti 03 - Modified: 2020-12-11 11:22:57 - Feat.: 0 - Title: Joe Biden a Kamala Harris sa stali osobnosťou roka časopisu Time 04 - Modified: 2020-12-15 07:29:53 - Feat.: 0 - Title: Putin zablahoželal Bidenovi k víťazstvu: Som pripravený spolupracovať
01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:35