Kamióny na hraniciachReuters
StoryEditor

Francúzsko od stredy uvoľní zákaz cestovania z Británie

22.12.2020, 19:29
Autor:
ČTKČTK
Hranicu o polnoci z nedele na pondelok Francúzsko uzavrelo kvôli tomu, že sa v Anglicku rozšírila nová mutácia vírusu SARS-CoV-2.

Hranice medzi Francúzskom a Britániou sa od polnoci otvoria pre Francúzov aj občanov všetkých členských krajín Európskej únie, pokiaľ predložia negatívny test na koronavírus.

Informoval o tom dnes úrad francúzskeho premiéra Jeana Castexa. Do Francúzska sa od stredy budú môcť s negatívnym testom dostať tiež Briti a občania tretích krajín, ktorí v niektorej z krajín Únie trvalo žijú.

​Hranicu o polnoci z nedele na pondelok Francúzsko uzavrelo kvôli tomu, že sa v Anglicku rozšírila nová mutácia vírusu SARS-CoV-2. Podľa rozhodnutia francúzskej vlády sa cez hranice do Francúzska dostanú už v noci na stredu aj vodiči medzinárodnej prepravy.

Negatívny test na koronavírus nesmie byť starší ako tri dni a colníci budú započítavať výsledky PCR aj antigénnych testov.

Od stredajšieho rána začne medzi Britániou a Francúzskom opäť fungovať letecké, lodné aj železničné spojenie a otvorí sa tunel pod Lamanšským prielivom, uviedol na twitteri francúzsky štátny tajomník zodpovedný za dopravu Jean-Baptiste Djebbari.

Tisíce vodičov kamiónov na oboch stranách Lamanšského prielivu strávili už druhú noc v kabínach svojich áut. Na juhu Anglicka takto uviazlo vyše tritisíc kamiónov čakajúcich na prepravu na kontinent. Množstvo vodičov, ktorí sú teraz vo Francúzsku, sa vzhľadom na situáciu zdráha do Británie vojsť.

"Sme nahnevaní a nevieme, prečo musíme byť v tejto situácii," povedal agentúre Reuters na juhu Anglicka rumunský vodič kamiónu Dan Jince. Či už sa Británia a Francúzsko rozhodnú akokoľvek, nestihne Jince podľa svojich slov dôjsť domov včas, aby oslávil s rodinou Vianoce.

"Nedávajú nám jedlo, nedávajú nám pitie, nemáme prístup k sociálnemu zariadení," posťažoval sa tiež španielsky vodič Sergio Robles. Situáciu, v ktorej sa vodiči ocitli, označil za "nehumánnu".

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:13