Reuters
StoryEditor

Na čom sa dohodol Brusel s Londýnom? Toto sú hlavné body kľúčovej dohody

25.12.2020, 12:07
Autor:
ČTKČTKredred
Dohoda medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou vstúpi do platnosti už prvého januára.

Európska únia a Británia sa včera poobede dohodli na podobe budúcich vzťahov po uplynutí prechodného obdobia po brexitu. Oznámil to úrad britského premiéra Borisa Johnsona.

"Dohoda je hotová," uviedol. Johnson ocenil prácu vyjednávačov oboch strán aj šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Hlavné body dohody o usporiadanie budúcich vzťahov, na ktorej sa vo štvrtok zhodli vyjednávači Európskej únie a Británie:

  • Nulové clá a kvóty na tovar.
  • Koniec voľného pohybu, čo znamená, že britskí občania už nebudú môcť pracovať, žiť, študovať alebo začať podnikať v krajinách EÚ bez víz.
  • Medzi členskými štátmi EÚ a Britániou budú zavedené hraničné kontroly.
  • Medzi Írskou republikou a Severným Írskom nevznikne pevná hranica.
  • Rybári členských krajín EÚ budú môcť ďalších päť a pol roka ďalej loviť v britských vodách, do polovice roka 2026 sa však musia vzdať štvrtiny doterajších pozícií, ktoré zaberú britskí rybári. Potom sa bude o nových podmienkach prístupu únijných rybárov do britských vôd vyjednávať každoročne.
  • Británia a EÚ sa spoločne zaviazali zachovať vysokú úroveň ochrany v oblastiach, ako je životné prostredie, boj proti klimatickým zmenám a ceny emisných povoleniek. Británia bude používať vlastný systém obchodovania s kvótami.
  • Británia a EÚ sa zaviazali chrániť sociálne a pracovné práva obyvateľov.
  • Zachované budú štandardy transparentnosti v daňovej politike.
  • Zachované budú práva cestujúcich a zamestnancov v dopravnom sektore.
  • Británia sa do roku 2027 bude naďalej podieľať na mnohých európskych programoch, ako je napríklad program na podporu vedy a výskumu s názvom Horizon Europe, na ktorý Spojené kráľovstvo finančne prispieva.

Dohoda medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou vstúpi do platnosti už prvého januára, kedy skončí prechodné obdobie po brexite.

01 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 02 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 04 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 05 - Modified: 2024-04-12 14:30:01 - Feat.: - Title: Zmení priebeh vojny? Laser britskej armády bude "triafať ruské drony na ukrajinskom fronte"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:51