National Institute of Allergy and Infectious Diseases
StoryEditor

Nákazu koronavírusom môže vyliečiť sladké drievko, myslí si turkménsky prezident

26.12.2020, 21:42
Autor:
TASRTASR
Ide o dosiaľ posledný z údajných zázračných liekov propagovaných autoritárskym prezidentom postsovietskeho Turkménska.

Turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuchamedov v sobotu povedal, že nákazu novým koronavírusom môže vyliečiť sladké drievko.

Ide o dosiaľ posledný z údajných zázračných liekov propagovaných autoritárskym prezidentom postsovietskeho Turkménska, v ktorom dodnes oficiálne nepotvrdili ani jeden prípad nákazy koronavírusom, informuje agentúra AFP.

"Vedci zo všetkých krajín hľadajú účinné lieky, vykonávajú rôzne štúdie, pričom jedným z nich (takýchto liekov) by mohol byť koreň sladkého drievka," povedal Berdymuchamedov turkménskym ministrom.

Bez uvedenia akýchkoľvek vedeckých dôkazov ďalej tvrdil, že "sladké drievko zabráni koronavírusu v rozširovaní" a že dokonca aj slabá koncentrácia tejto rastliny vo vodnom roztoku má v súvislosti s nákazou neutralizačný účinok.

Kontroverzné botanické tvrdenia

Dodal, že Turkménsko má "dostatočné zásoby" sladkého drievka a tamojšej akadémii vied nariadil, aby preskúmala zdravotné účinky tejto rastliny.

Berdymuchamedov, pôvodným povolaním zubár, je známy svojimi kontroverznými botanickými tvrdeniami ako aj dlhodobou snahou o propagáciu fauny a flóry svojej krajiny, píše AFP.

Už v marci ľuďom pre boj s koronavírusom odporučil "systematicky" páliť a vdychovať dym z aromatickej rastliny z púštnej oblasti, nazývanej peganum harmala (harmala stepná), známej aj ako ruta stepná či ruta africká. V dôsledku tejto rady výrazne stúpla jej cena.

Medzinárodné zdravotnícke organizácie odporúčajú pre spomalenie šírenia nového koronavírusu ľuďom nosiť rúška, dodržiavať vzájomné odstupy a pravidelne si umývať ruky.

"Ochrana proti prachu"

Turkménsko však k prijatiu takýchto nariadení podnietila až júlové návšteva delegácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Tamojšia vláda síce následne nosenie rúšok obyvateľom odporučila, dodnes ho však zdôvodňuje ako ochranu proti "prachu" a nespresneným "patogénom" v ovzduší a nie koronavírusu.

Turkménsko však dosiaľ oficiálne nepotvrdilo ani jeden prípad nákazy, a to napriek skutočnosti, že britský veľvyslanec v Turkménsku Hugh Philpott nedávno oznámil, že sa nakazil koronavírusom.

Krajina však pristúpila k viacerým bezpečnostným opatreniam, pričom od leta zatvorené reštaurácie aj obchody s iným tovarom ako nevyhnutným tovarom. Obmedzená bola aj vlaková a autobusová doprava.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:39