Reuters
StoryEditor

Očkovanie sa dnes začalo vo väčšine krajín Únie. V Berlíne zaočkovali 101-ročnú dôchodkyňu

27.12.2020, 10:47
Autor:
TASRTASR
V Belgicku sa očkovanie proti ochoreniu COVID-19 začne v obmedzenom rozsahu až v januári.

Vo väčšine krajín Európskej únie sa v nedeľu ráno začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Medzi prvými zaočkovanými vakcínou konzorcia BioNTech/Pfizer v Nemecku bola v Berlíne aj 101-ročná dôchodkyňa.

​Práve osoby staršie ako 80 rokov, ako aj zdravotné sestry a nemocničný personál budú očkovaní ako prví.

Na tento účel sa budú v prvých dňoch využívať najmä mobilné očkovacie tímy. Väčšina z vyše 400 očkovacích centier bude v prevádzke až neskôr, uviedla agentúra DPA.

V Taliansku sa ako prví očkujú zdravotníci 

V Taliansku ako prvých zaočkovali v Národnom ústave pre infekčné choroby Spallanzani v Ríme troch zdravotníkov — profesorku Mariu Rosariu Capobianchiovú, zdravotnú sestru Claudiu Aliverniniovú a zariadenia sociálnych služieb Omara Altobelliho.

"Som si vedomá, že dnes je dôležitý a rozhodujúci deň. Veda a medicína sú jediné veci, ktoré nám umožnia poraziť tento vírus," cituje agentúra ANSA Aliverniniovú.

"Tento dátum zostane s nami navždy," napísal na Twitteri taliansky premiér Giuseppe Conte. Pripomenul, že v Taliansku sa budú najprv očkovať zdravotnícki pracovníci a najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a možnosť očkovania sa následne rozšíri na celú populáciu.

Tak ako každá krajina EÚ aj Taliansko dostalo v prvej várke 9750 dávok vakcíny, ktorá sa musí podať dvakrát. Samotná distribúcia sa začne od 28. decembra a každý týždeň dorazí do krajiny okolo 470-tisíc dávok vakcíny, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Babiš medzi prvými 

V Českej republike dostali medzi prvými vakcínu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici premiér Andrej Babiš a Emília Řepíková, vojnová veteránka a priama účastníčka bojov na Dukle.

Babiš v tejto súvislosti povedal, že Česko má za sebou najhorší rok vo svojej novodobej histórii a vakcína predstavuje nádej, že sa vrátime do normálneho života.

Ako prvý bol v Dánsku očkovaný 79-ročný Leif Hasselberg. V tejto krajine sú na rade ako prví starší ľudia žijúci v opatrovateľských domovoch. Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že "po najťažšom roku od druhej svetovej vojny sa objavilo svetlo na konci tunela".

Prvým zaočkovaným vo Švédsku s vyše desiatimi miliónmi obyvetľov bola 91-ročná Gun-Britt Johnssonová, ktorá žije v opatrovateľskom dome v meste Mjölby, ležiacom 230 kilometrov juhozápadne od Štokholmu. "Necítila som nič," povedala po podaní vakcíny verejnoprávnej televízii SVT.

Predseda švédskej vlády Stefan Löfven vo vyhlásení uviedol, že vakcíny predstavujú "svetlo v tme" a sú "vynikajúcim úspechom pre vedu a ľudstvo". Spresnil, že očkovať sa budú najskôr staršie osoby, vysoko rizikové skupiny a zamestnancov v domovoch starostlivosti a zdravotníctve.

Slovinsko začalo v domove dôchodcov 

V Slovinsku zaočkovali medzi prvými starších občanov v domovoch sociálnej starostlivosti. Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Marija Magajneová uviedla, že očkovanie "vzbudzuje nádej, že sme na začiatku konca epidémie".

Na Cypre boli v nedeľu ráno zaočkované proti novému koronavírusu desiatky ľudí. Najskôr dostali vakcínu klienti a zamestnanci domova dôchodcov v prístavnom meste Limasol.

Na rade potom boli lekári a zdravotné sestry v troch nemocniciach, informoval verejnoprávny rozhlas RIK. V pondelok sa zaočkuje aj cyperský prezident Nikos Anastasiades.

Nie všetky krajiny EÚ začali s očkovaním 27. decembra. Napríklad v Belgicku sa očkovanie proti ochoreniu COVID-19 začne v obmedzenom rozsahu 5. januára.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:17